Регион Србија

Ударно! ВЕСТИ ИЗ ХРВАТСКЕ: Директор њихове полиције ПОТВРДИО информацију у случају нестанка Матеја Периша!

Фото: Фејсбук принтскрин

Главни директор хрватске полиције Никола Милина огласио се поводом случаја несталог Матеја Периша у Београду где полиција већ недељама трага за њим.

Сплићанин је нестао у ноћи између 30. и 31. децембра у Београду, а његови пријатељи су нестанак пријавили 31. децембра у 18 сати и од тада се за њим трага. Младић је, према реконструкцији, био у клубу „Готик“ у Бетон хали, одакле је изашао око 1.43 сата, па трчећи отишао до Сава променаде. Ту му се и губи сваки траг, а надзорна камера га је снимила како силази према леденој Сави. Камере су снимиле и како неко плива у реци, а ту је последњи пут и ухваћен сигнал Перишевог мобилног.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Очајни отац помно прати сваки корак потраге за сином и каже како има потпуно поверење у српску полицију која предано ради свој посао.

Периш каже да полиција и даље намерава да трага за Матејем и да не постоји никакво временско ограничење потраге.

– Покушавам да не слушам непроверене информације и оне „са стране“. Мени је најважније да Матеја пронађемо и да се заједно вратимо кући. Нека се после разглаба шта је било, зашто је било и како је било. Добио сам информацију да ћу се поново срести с представницима српске полиције када им колеге из Хрватске поново дођу у Београд. Можда до тог сусрета дође до краја ове недеље – каже Ненад Периш за Слободну Далмацију.

Сада је Главни директор хрватске полиције Никола Милина потврдио новинарима да ће хрватски полицијски службеници опет ићи у Србију, преноси РТЛ.хр.

„Рекли смо да ћемо поновно отићи у Републику Србију, радимо још одређене провере које се могу направити на подручју Републике Хрватске које и технички они тамо не могу направити.“

„Сваки дан размењујемо информације“, додао је Милина о сарадњи с колегама полицајцима из Србије.

ОТАЦ НЕ ГУБИ НАДУ

Иако је од нестанка прошло већ 27 дана, Ненад не губи наду, гледа позитивно у исход истраге и нада се како ће се заједно са живим Матејем вратити у Сплит.

– Биће то велико славље у моме Сплиту, у Хрватској, али и у Београду, када Матеја пронађемо. Не желим уопште да помислим да га нећемо пронаћи живог. Размишљам позитивно, сви око мене размишљају позитивно и готово је невероватна количина подршке и позитиве коју добијам из свих делова бивше државе, али и из Европе. Људи ми нуде смештај, стан, храну, а ја већ 25 дана живим код једног мог пријатеља у Београду који ми је широм отворио врата свог дома. Недавно сам му рекао да којим случајем живим још 20 живота, не бих могао да му вратим оно што је он за мене учинио – каже Периш.

Не размишља о повратку у родни Сплит док не пронађе сина.

– Немам где да идем без њега. Односно, могу се и вратити у Сплит и седети код куће у фотељи и размишљати о ономе што се догађа у Београду, али таква могућност уопште није у фокусу мог размишљања. Желим да будем овде док не нађемо Матеја, код себе имам Матејеве ствари које могу помоћи псима у полицијској потрази и сарађујем са српским полицијским властима, како би што пре решили овај кошмар – каже Ненад Периш за Слободну Далмацију.

Каже да га кошмара у ком се налазе он и његова породица може ослободити само истина.

– У мојој глави недостаје време након спуштања Матеја ближе реци поред Саванове. Али, ниједна камера није снимила Матеја да се спушта у реку, да у њу упада, ниједна камера није видела да Матеј има било какав контакт с неком особом поред Саванове и та река је права енигма. На снимцима се види да се Матеј спушта поред поменутог ресторана, али се део након тога не види, јер на том делу нема камере – говори Периш.

И Матејев мобилни је енигма.

– Мобилни, односно сигнал мобилног уочава се на два места, испред Саванове и онда након нека два и по сата – каже Ненад Периш.

Мноштво питања на које нема одговора муче Матејевог оца.

– Како је могуће да се сигнал мобилног појављује поред Ратног острва, око 4.15 сати, а то је око два сата и 20 минута након задњег Матејевог снимка поред саванове у 1.55? Како је могуће да мобилни реагује ако се налази у реци? Ако је Матеј потонуо у реку, а мобилни му је био у џепу, онда је након 2.20 сати мобилни неупотребљив, мокар, на дну реке и не би могао да да сигнал. Произвођач мобилног каже да телефон може да даје сигнал ако је мокар највише пола сата. Дакле, ако је мобилни мокар, не би засигурно могао да даје сигнал након готово два и по сата – објашњава Периш.

У ових 27 дана разговарао је с многим људима који би могли нешто да знају или да помогну у потрази за Матејем.

– Разговарао сам с човеком који је из Саве спасао 30-ак особа које су упале или скочиле у реку. Он има ресторан код Панчевачког моста, негде на сецишту Саве и Дунава. Рекао ми је да је једном једна жена у зимском периоду, као сада, скочила с Бранковог моста и да је он кренуо за њом у потрагу те је пронашао живу након четири сата. Одвезена је у болницу, али је, нажалост, након неколико дана у болници преминула од последица хипотермије – каже Периш.

Потрага српске полиције не јењава.

– У уторак је полиција поновно, са псима, прегледала Ратно острво које је у депресији у односу на реку (поплављено). На том острву има десетак излетничких кућа, а величине је око 1.500 пута 1.500 метара. Ништа ми још нису јавили, али да су Матеја пронашли, засигурно би ми одмах дојавили – каже Ненад Периш.

Враћамо се простору испред ресторана „Саванова“, где се Матеју губи траг.

Нови смерови истраге

– Тај простор испред ресторана може се напустити неопажено, управо због тога јер не снимају камере. Тамо постоји и велики паркинг па није искључена могућност да је тај простор Матеј напустио и у неком аутомобилу. Српска полиција врло професионално и одговорно обавља свој посао, људи истражују у „хиљаду смерова“, а уз то им помаже и полиција РХ. Ништа не препуштају случају, раде дан-ноћ и стално проналазе нове смерове истраге – говори Периш.

Да ли се Матеј икада пожалио оцу по питању нечега, је ли био незадовољан животом, разочаран у нешто и може ли нешто тако повезати с његовим нестанком?

– Никада ми се није жалио ни на шта. Матеј је младић који је пун живота, планова. Одговоран је, хтео је да нађе посао у својој бранши, завршио је економију, али је исто тако хтео да настави с послом скипера. Ја сам желео да се ухвати своје струке, иако знам да је боља зарада лети када је скипер.

– Видели смо се за Божић и тада смо играли на карте. Он је био у пару са сестром Луцијом, а ја с Матејевом другом сестром Лауром и то су увек „ратови“ када играмо на карте. И онда, након пар дана, позив из Београда, који нам је потпуно променио животе. Страшно – казује Ненад Периш.

Саговорник каже да српска полиција и даље намерава да трага за Матејем и да не постоји никакво временско ограничење потраге.

– Покушавам да не слушам непроверене информације и оне „са стране“. Мени је најважније да Матеја пронађемо и да се заједно вратимо кући. Нека се после разглаба шта је било, зашто је било и како је било. Добио сам информацију да ћу се поновно сусрети с представницима српске полиције када им колеге из РХ поновно дођу у Београд. Можда до тог сусрета дође до краја ове седмице – каже Ненад Периш.

У целом овом кошмару Ненад покушава да остане прибран колико је год то могуће.

Људи плачу са мном

– Покушавам да будем рационалан и морам својој породици у Сплиту и својим ћеркицама да објасним да живот мора да иде даље и да би и Матеј тако хтео. Ово што сам ја више од 25 дана у Београду мени изгледа као 25 година. Шта ћу вам рећи, нисам паметан – једва проговара Ненад Периш.

За крај је још једном истакао невероватну подршку људи у Србији.

– Иако све време носим заштитну маскицу на лицу, људи ме на улици препознају. Пружају ми подршку, прилазе ми, многи и плачу и управо због тога не волим да излазим. Неки дан сам био у самопослузи па су ме тамо препознали, у кафићу, где ме недавно чекао мој пријатељ код којег боравим, пришла ми је једна жена и питала ме јесам ли ја Матејев тата. Ја сам јој одговорио да јесам, а она ме загрлила и почела да плаче. Ту сам, у Београду, остајем овде док не пронађем сина живог. Позитивно размишљам, захваљујем свима који саосећају са мном и који моле за Матеја. Не дам негативним мислима да ми уђу у главу. А ако буде другачије, онда против тога не могу ништа, јер човек снује, а Бог одређује – закључује Ненад Периш.

 

 

 

 

 

 

Фото: Фејсбук принтскрин
Извор: Еспресо