Русија

РУСИ ДОБИЈАЈУ НЕБЕСКУ ЗВЕР: Стиже МиГ-41 (ВИДЕО)

Очекује се да се да МиГ-41, револуционарни авион који поседује свемирске могућности, први пут полети ове године.

Руски медиј OverCloser је недавно објавио да је ова супериорна машина на ивици пуштања у рад и да се очекује да ће се придружити редовима руског ваздухопловства у наредне 2-3 године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према увидима руских новинара, МиГ-41 је без премца у својој класи.

OverCloser сугерише да је сазрело време да МиГ-41 уђе у центар пажње и замени поштовани, али још увек моћни МиГ-31, који, упркос старости, има импресивне резултате. Може да гађа објекте чак и у блиском свемиру, пресреће балистичке и крстареће ракете, а варијанта МиГ-31К садржи прву хиперсоничну ракету са ваздушним лансирањем.

И поред изузетних перформанси МиГ-31, потреба за новим пресретачем великог домета одавно је препозната.

Први покушај обимне модернизације био је МиГ-31М, који се појавио 1993. Међутим, никада није ушао у производњу због „финансијских потешкоћа“, али је у стварности то био притисак америчких „партнера“ који су оклевали око тога да Русија добија више снаге.

Садашњи МиГ-31 пролазе кроз надоградњу на МиГ-31БМ. Надоградња садржи нова радарска и електронска побољшања, нове ракете и системе контроле оружја. Међутим, Фоксхаунди ће се суочити са масовним разградњом. Разлог – исцрпљеност њихових производних ресурса у наредној деценији.

Ова околност је довела до покретања програма ПАК ДП, који је развијен под најстрожом тајношћу.

Године 2019. завршена је фаза истраживања, а до 2021. је развијен прототип, који је првобитно планиран да полети 2025. и уђе у масовну производњу 2028. Изненађујуће, дизајнери су две године испред рока, што је показатељ њихове немилосрдне посвећености.

Док техничке спецификације овог новог развоја остају неоткривене, спекулише се да ће МиГ-41 бити способан да достигне брзину суперсоничних извиђачких авиона на великим висинама. Ова карактеристика је такође уграђена у америчке и кинеске пандане овог типа авиона.

Руски извештаји сугеришу да ће МиГ-41 функционисати у условима блиског свемира, постижући брзине веће од 3 маха. Каже се да је авион способан да лансира сателите у ниске орбите, да пресреће хиперсоничне ракете и да изводи разне друге подухвате. Ове смеле тврдње навеле су САД да назову МиГ-41 „фантазијом“. Иако је преурањено дефинитивно категорисати МиГ-41 или као плод маште или као блеф, чини се да постоји значајан напредак у оквиру руског ПАК ДП пројекта.

Програмери авиона тврде да ће МиГ-41 постићи брзине у распону од 4 до 4,5 маха, приближавајући се хиперзвучним брзинама. Идеја о лансирању сателита није нарочито револуционарна, међутим, дизајнери су почели отворено да разговарају о способностима авиона да смести противсателитске ракете.

МиГ-41 је класификован као припадник 5++, а потенцијално чак и 6. генерације авиона. Његова авионика није дизајнирана само за летове са посадом. С обзиром на недостатак потребе да човек издржи преоптерећења до 9г, направљена је одредба за рад без посаде, преносе Новости.

До 6. генерације, авиони ће морати да имају ултимативни стелт захваљујући побољшаној стелт технологији; могућности умрежавања са високом интеграцијом са другим авионима и копненим снагама; ефикасност лета при било којој брзини; могућност рада без посаде; повећан домет откривања и праћења више циљева; ласерско оружје.

Док су специфичности у вези са могућностима МиГ-41 и даље помало нејасне, уверавања руског дизајнерског тима указују на то да постоје друге кључне карактеристике перформанси. Нарочито, они су такође добили значајан изазов да обезбеде супер маневарску способност авиона.

Очигледни парадокс постизања скоро хиперсоничних брзина уз одржавање ефикасне стелт технологије остаје интригантна енигма. Добро је документовано да при достизању брзина од 3000 км/х, конвенционални стелт премази имају тенденцију да се брзо покваре, чинећи летелицу веома видљивом на радару. Наредне поправке за обнављање стелт способности су предвидљиво скупе. Ово оставља питање како је дизајнерски тим успео да се позабави овим наизглед нерешивим проблемом.

Извор: Новости

Ознаке