Русија

ПУТИН СЕ ОГЛАСИО: Дошло је време

Председник Русије Владимир Путин рекао је у четвртак да је дошло време за изградњу супербрзе пруге од Москве до Санкт Петербурга.

Супербрза пруга од Москве до Санкт Петербурга би се касније продужила до Нижгег Новгорода, Вороњежа, Казања, Доњецка и Луганска, као и до Минска у Белорусији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„О пројекту брзе пруге између Москве и Санкт Петербурга већ дуго разговарамо. Чини ми се да смо дошли до могућности да то применимо. Хајдемо на посао“, рекао је Путин после отварања нове линије железнице кроз Москву, преноси Комерсант.

Он је навео да је о томе разговарао са шефом Сбербанке Сергејем Семеновичем, као и да ће се банке укључити у финансирање, јер виде у томе економске и финансијске перспективе. „Уверен сам да ћемо успети“, изјавио је руски председник.

Путин је прецизирао да ће време путовања новом брзом железницом између Москве и Санкт Петербурга (634 километра) бити скраћено са садашњих четири сата на два сата и 15 минута, као и да се до Адлера на Црном мору неће више путовати 10 сати. „Биће то друга прича за оне који путују на одмор на југ“, казао је Путин.

Између Москве и Санкт Петербурга од 2009. године саобраћа Сапсан, брзи воз који достиже максималну брзину од 250 километара на сат. Од 2015. године воз Сапсан саобраћа до Нижњег Новгорода. Воз је конструисала немачка компанија Сиеменс, која се повукла из Русије прошле године због санкција услед рата у Украјини.

Извор: Бизнис