Русија

ПАНИКА У РУСИЈИ: Путин сазвао хитну седницу

Председник Русије Владимир Путин ће током хитне седнице разговарати о појачању контроле валуте са руским званичницима због пада рубље.

То преноси Фајненшел тајмс додајући да ће Путин чути предлоге руског министарства финансија да се од извозника захтева да део својих девизних прихода, од којих се већина тренутно држи у иностранству, конвертују у рубље, кажу извори упознати са овим питањем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предлози министарства финансија, у које је ФТ имао увид, захтевали би од извозника да продају до 80 одсто својих девизних прихода у року од 90 дана након испоруке и компаније које се томе не повинују ће изгубити право на субвенције.

Остале предложене мере укључују забрану исплате дивиденди и давања кредита у иностранству, укидање увозних субвенција, ограничавање валутних свопова, и смањење количине девиза које извозници смеју да износе из Русије.

Овај потез, који би био први пут да је Русија повећала контролу валуте од првих недеља почетка сукоба Русије и Украјине, указује на растућу забринутост у Кремљу због ефекта који рат има на економију земље.

Министар финансија Антон Силуанов био је једини економски званичник који се изјаснио за контролу валуте на састанку владе у понедељак, према тројици људи упознатих са овим питањем.

Али Путин треба да чује предлоге званичника за јачање рубље након што је ванредно повећање курса централне банке само умерено утицало на девизне курсеве.

„О овим стварима се не одлучује ни на који начин осим са њим“, рекао је један од људи који су упознати са случајем, тврди ФТ.

Рубља, која је у понедељак накратко ослабила испод психолошки важне баријере од 100 за долар, под сталним је притиском растућих дефицита који су резултат повећане војне потрошње, пада извозних прихода и све већег ослањања на увоз.

У међувремену, руска централна банка има ограничен капацитет да повећа курс рубље након што су западне санкције замрзле око 300 милијарди долара њених девизних резерви, остављајући је у суштини неспособном да продаје доларе и евре.

Извор: Б92