Спорт

АМЕРИКАНЦИ ДОНЕЛИ ОДЛУКУ У ВЕЗИ НОВАКА ЂОКОВИЋА!

Према последњим информацијама Новак Ђоковић ће моћи да игра на турнирима у Америци, односно мастерсима у Индијан Велсу и Мајамију.

Ђоковић је пет пута освојио мастерс у Индијан Велсу, а како ствари стоје ове године ће покушати да се домогне новог трофеја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одмах после Индијан Велса, најбољи тенисери и тенисерке се селе у Мајами.

Говорило се да Ђоковић због невакицинисања не може у Сједињене Америчке Државе. Међутим, то више није тачно.

У Сједињеним Америчким Државама о питањима путовања у пандемијско време одлучује Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

И, до скора јесте важило правило, које је декретом донео председник САД Џозеф Бајден, да се у поменуту земљу може ући само вакцинисан (одређеним вакцинама, не свим), те да једино директор ЦДЦ-а може да дозволи изузетак (али се то сводило само на особе које се или обавежу да ће се вакцинисати по слетању у САД, или су у питању невакцинисане особе које могу да Сједињеним Америчким Државама буду од помоћи у некој ванредној ситуацији).

Међутим, 27. јануара, ЦДЦ је донео одлуку која би и те како могла да иде на руку Новаку.

Решење вам преносимо у целости:

– Ако планирате да обавите међународно путовање у Сједињене Америчке Државе, треба вам Ковид-19 тест (без обзира да ли сте вакцинисани или нисте, и без обзира чије држављанство имате), и то тест који није старији од једног дана пре него што сте укрцали на лет за Сједињене Државе. Морате да покажете негативан резултат пре него што уђете у авион;

– Ако сте се недавно опоравили од Ковид-19, уместо уобичајене документације (о вакцинацији, прим. прев.) можете да путујете и са документацијом о опоравку од Ковида (на пример, можете да покажете позитиван Ковид-19 тест на узорку датом не старијем од 90 дана пре него што сте се укрцали на лет из неке стране земље), али уз то вам је потребно и писмо лицениране здравствене установе или неког званичника задуженог за јавно здравље којим се потврђује да смете да путујете.

Имајући у виду да је Новак Ђоковић током недавног суђења у Аустралији доказао да је 16. децембра био позитиван на SARS-CoV-2 тип коронавируса, то значи да би, према поменутом правилнику америчког ЦДЦ-а од 27. јанаура 2022, он све до 16. марта ове године могао невакцинисан да се укрца на авион који лети за САД .

Турнир у Индијан Велсу почиње десетог марта, а то што се АТП Мајами игра 23. дана тог месеца – не би требало да представља проблем за Ђоковића, јер је досадашња потешкоћа била управо сам долазак на америчко тло. А када се тамо дође, докле год му траје виза може у САД и да остане, па и невакцинисан.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс