Свет

Имали смо братске односе са Русијом, али ни то нам није помогло

Олександар Александрович, амбасадор Украјине у Србији, навео је да су Украјина и Русија имале одличне односе и 2013. године, али да ни то није била гаранција за мир и одржавање неутралности, а руског председника Владимира Путина назвао је „будалом“.

Амбасадор Александровић је навео и да очекује да ће Србија након данашње седнице Савета за националну безбедност осудити инвазију Русије на његову земљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ја сам стрпљив и разумем то питање. Имам јаку наду да ће Србија осудити руску агресију. Ми признајемо суверени интегритет Србије и ми не признајемо тзв. Косово. Србија је независна земља, али у оваквим околностима, кад иде овако отворени рат и кад гину цивили, не можете бити неутрални. Украјина је 1999. године јако осудила напад НАТО на Србију – рекао је амбасадор Украјине у јутарњем програму Курир телевизије.

Александровић је истакао је да је Украјина спремна на преговоре.

– Ја мислим да што се дуже Украјина брани, то ће већа шанса бити за мир и дипломатију. Занимљиво је да је Лавров то први предложио, вероватно су мислили да ће за неколико сати заузети и Кијев и све остало. Сада мисле да треба да се врате за преговарачки сто, а то за нас треба да буде повлачење руске војске са територије Украјине – наводи Олександар Александрович.

Додаје да рата неће бити ако Русија престане да пуца.

– Путин тражи слабог проивника. Ако Русија престане да пуца, неће бити рата, ако Украјина престане да пуца, неће бити Украјине. Што се тиче неутралног статуса који спомиње, ни то нас није спасило 2013. године. Имали смо одличне односе са Русијом на Криму и нисмо желели да уђемо у НАТО и шта да вам причам. Будала – рекао је амбасадор Украјине у Србији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс