Издвајамо Русија

ЛАВРОВ ТРАЖИ ДА СЕ ИЗЈАСНЕ: Црногорци да се изјасне о Украјини и НАТО-у

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Министарство спољних послова добило је писмо министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова у ком тражи од Црне Горе да се изјасни поводом НАТО одговора на захтеве Русије, у вези кризе у Украјини.

Лавров је исто писмо упутио колегама из САД, Канаде и неколико европских држава, а у њему подсећа на споразум о недељивости безбедности чији је смисао да или постоји једна безбедност за све, или не постоји ни за кога, сазнају Вијести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Писмо је упућено чак и Републици Ирској и Швајцарској које су неутралне.

Извор “Вијести” из дипломатских кругова сматра да је писмо Лаврова упућено појединачно земљама како би се покушало изазвати нејединство око овог питања у земљама ЕУ и НАТО, односно да се билатералним притисцима произведе “исклизнуће”.

У писму које је објављено и на сајту Министарства спољних послова Русије, Лавров наводи да су његове колеге “свесне да је Русија озбиљно забринута због повец́ања војно-политичких тензија у непосредној близини њених западних граница”.

-У циљу избегавања било какве даље ескалације, руска страна је 15. децембра 2021. године представила нацрте два међусобно повезана међународно-правна документа – Уговора између Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава о гаранцијама безбедности и Споразума о мерама за обезбеђење безбедности између Руске Федерације и држава чланица НАТО-а. Одговори САД и НАТО-а на наше предлоге примљене 26. јануара 2022. показују озбиљне разлике у схватању принципа једнаке и неодвојиве безбједности који је фундаменталан за целокупну европску безбедносну архитектуру, написао је Лавров, наводећи како Русија сматра да је неопходно одмах разјаснити ово питање, јер ц́е то одредити изгледе за будуц́и дијалог.

Русија недељама поставља трупе на граници са Украјином, као и на припојеном Криму. То је пробудило страхове у Украјини, која тежи придруживању Европској унији и НАТО-у, и на Западу да би Кремљ могао почети нови рат са суседном земљом, што званична Москва пориче.

Из Министарства одбране Црне Горе “Вијестима” су недавно казали да прате актуелна дешавања на украјинској граници, а евентуалну одлуку о томе да ли ће црногорски војници бити део НАТО снага – у случају да се он укључи у потенцијални сукоб, донеће Скупштина. Црна Гора је чланица НАТО-а од 2017. године.

Лавров наводи да се принцип недељиве безбедности селективно тумачи као оправдање за стални курс ка неодговорном ширењу НАТО-а.

-Показало се да западни представници, изражавајуц́и спремност да се укључе у дијалог о европској безбједносној архитектури, намјерно избегавају да се у својим коментарима позивају на Повељу о европској безбједности и Астанску декларацију. Они помињу само раније документе ОЕБС-а, посебно често – Париску повељу за нову Европу из 1990. која не садржи све ‘незгоднију’ обавезу да се не јача сопствена безбједност на рачун безбедности других држава, наводи Лавров.

Поручује да Русија жели да добије јасан одговор на питање како њени партнери схватају своју обавезу да не јачају сопствену безбедност науштрб безбедности других држава на основу привржености принципу недељиве безбедности.

-Како конкретно ваша влада намерава да испуни ову обавезу у пракси у садашњим околностима? Уколико одустанете од ове обавезе, молимо вас да то јасно кажете. Без пуне јасноц́е по овом кључном питању које се односи на међусобну повезаност права и обавеза одобрених на највишем нивоу, немогуц́е је обезбиједити равнотежу интереса оличених у инструментима самита у Истанбулу и Астани. Ваш одговор ц́е помоц́и да се боље разуме степен способности наших партнера да остану вјерни својим обавезама, као и изгледи за заједнички напредак ка смањењу тензија и јачању европске безбедности, поручио је Лавров.

 

 

Извор:

Kurir.rs/Vijesti.me