Свет

НАТО ЗВАНИЧНО УСТУКНУО ПРЕД РУСИЈОМ: Нећемо слати трупе у Украјину

НАТО се огласио поводом напада Русије у Украјини и навео да ће послати додатне снаге војске и опрему на исток свог блока.

Али, како је објаснио генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, НАТО неће слати своје трупе у Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То значи да је та земља, тренутно, препуштена самој себи, а тај став додатно утврђује упозорење које је упутио руски председник рано јутрос, одмах након што је наредио нападе, свима који и покушају да се умешају у тај сукоб.

Другим речима, иако је НАТО оштро осудио потез Москве, која је јутрос кренула у нападе на Украјину, тој земљи је остављено да се брани сама.

Столтенберг је на конференцији за новинаре у Бриселу, после хитног састанка амбасадора НАТО, рекао да је више од 100 авиона стављено у стање борбене готовости, да су већ предузете пажљиве мере да се припреми одговор НАТО.

„У наредним данима ћемо имати додатно присуство у источном делу Алијансе, активиран је одбрамбени НАТО механизам који нам даје више слободе да померамо трупе и шаљемо их тамо где је потребно“, рекао је Столтенберг на брифингу у Бриселу.

„Али, не планирамо да шаљемо НАТО трупе у Украјину. Ово што радимо је одбрамбено“, рекао је Столтенберг и додао да Алијанса не жели да дође до конфликта.

Саопштење Алијансе

„Позивамо Русију да одмах прекине своје војне акције и повуче све своје снаге из и око Украјине, да потпуно поштује међународно право и да дозволи безбедан и сигуран приступ свим људима“, саопштио је НАТО. Како наводе, руски лидери морају да сносе одговорност за своје поступке, и платиће високу економску и политичку цену.

„Руске акције су озбиљна претња евро-атланској безбедности, и имаће геостратешке последице“, упозорава НАТО.

„Оштро осуђујемо одлуку Русије да призна сепаратистичке регионе источне Украјине. Тиме се додатно нарушава суверенитет и територијални интегритет Украјине и коси се са споразумима из Минска, чији је потписник Русија. Савезници никада неће прихватити ово незаконито признање“, пише у саопштењу.

„У источни део Алијансе размештамо додатне одбрамбене копнене и ваздушне снаге, као и додатна поморска средства. Повећали смо спремност наших снага да одговоре на све непредвиђене ситуације. Одлучили смо, у складу са нашим планом одбране да заштитимо све савезнике, да предузмемо додатне кораке за даље јачање одвраћања и одбране широм Алијансе. Наше мере су и остају превентивне, пропорционалне и неескалирајуће“, додаје се.

Састанак је одржан хитно, уз позиве свих званичника да се одговори на напад Русије који је јутрос почео на истоку Украјине.

Извор: Б92