Свет

ЦЕО СВЕТ ЈЕ ЧЕКАО ЊИХОВУ РЕАКЦИЈУ: Кина се огласила поводом руске војне операције у Украјини

Кина, држава блиска председнику Русије Владимиру Путину је, чини се, након целодневног ћутања јасно заузела страну. Наиме, Кина је нагласила да почетак напада на Украјину који је објавио Путин није инвазија, већ војна операција.

„Кина помно прати ситуацију и позивамо све стране да буду уздржане и спрече да ситуација измакне контроли“, рекла је портпарола министарства спољних послова Хуа Чуњин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пекинг је такође критиковао Запад због увођења нових санкција Русији.

Осуда је дошла након што је Русија наредила трупама да уђу у самопроглашене Доњецке (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР), што је јасно ставило до знања да Кина нагиње ка руској страни.

Затим, Хуа је у четвртак изричито одбила да назове војну акцију „инвазијом избегла питања о томе да ли је Кина у контакту са руским и украјинским лидерима.

„Питање Украјине има веома компликовану историјску позадину и резултат је различитих фактора, рекла је Хуа новинарима, јавља Ројтерс.

Подсетимо, Кина је последњих недеља окривила Сједињене Државе и њихове западне савезнике за „развијање“ кризе, а Хуа је раније изјавила да САД „доливају уље на ватру“.

Кинеска амбасада у Украјини упозорила је у четвртак своје држављане да буду на опрезу и остану код куће.

Извор: Нова