Свет Србија

НЕМАЧКА ОТВАРА ВРАТА ЗА НОВЕ РАДНИКЕ ПО НИКАД БОЉИМ УСЛОВИМА: Не треба вам ЕУ пасош! А ево шта треба да знате…

Фото: Pixabay.com

У средишту новог закона о усељавању стручне радне снаге у Немачку су стручњаци, односно квалификовани радници из земаља које нису чланице Европске уније изјавио је у интервјуу за Дојче веле државни секретар у МУП-у Немачке Штефан Мајер и додао да се убудуће више неће примењивати правило по којем предност при запошљавању имају држављани Немачке или неке друге земље ЕУ.

Такође, се укида и листа такозваних дефицитарних занимања тако да ће се све групе запослених третирати на исти начин, истакао је Мајер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, према новом закону, свако ко је у својој домовини стекао квалификацију која је равноправна – по стандардима који за ту врсту квалификације важе у Немачкој – може под олакшаним околностима да се усели у Немачку, како би радио или тражио прикладан посао.

Мајер наводи да је вашно добро познавање немачког језика: у неким областима је довољно знати основе језика, за запошљавање је потребан ниво Б1, а за место у образовању Б2.

„Нама је важно да се услови за долазак у Немачку провере пре планираног доласка. То ће се обављати преко дипломатских представништава“, рекао је он

Државни секретар у МУП-у Немачке је навео да треба напоменути да постоји и могућност доквалификације у Немачкој.

„Значи – ако неки степен квалификације није довољан за издавање дозволе за усељавање ради запошљавања онда се том кандидату може омогућити да потребну додатну квалификацију стекне и у Немачкој“, појаснио је Мајер.

Он је нагласио да правило о запошљавању грађана западног Балкана нема везе с новим законом о усељавању стручне радне снаге.
„Правило о запошљавању грађана западног Балкана садржи и могућност запошљавања и полуквалификованих и неквалификованих радника“, рекао је Мајер и додао да је то довело до тога да за неквалификоване раднике обрада података траје врло дуго.

„Не бих рекао да ће у свим представништвима доци до гужви и застоја – јер се нови закон циљано обраћа само квалификованим радницима“, истакао је он.

На питање које правило ће имати предност, с обзиром да правило о запошљавању грађана западног Балкана истиче крајем 2020, државни секретар у МУП-у Немачке каже да правило о западном Балкану није ни са чим повезано са новим законом.

„Још није одлучено да ли ће ово правило бити продужено“, рекао је Мајер и додао: „Наредних месеци ћемо, и то не само у Министарству унутрашњих послова, интензивно да се бавимо питањем, да ли продужити или не“.

Он је навео да ко испуњава услове за усељавање по оба правила може да изабере оно које је за њега повољније.

„Ако неко не испуњава захтеве за усељавање по новом закон онда за ту особу још увек постоји могућност усељавања у Немачку на основу правила о западном Балкану“, истакао је Мајер.

Он је напоменуо да је кроз меру о запошљавању грађана западног Балкана у Немачку дошао велик број полуквалификованих и неквалификованих и највећим делом и старијих радника што буди бојазни да би Немачка могла бити суочена са додатним оптерећењима повезаним са пензијом ових радника.

По новом закону, старији од 45 година ће још у својој домовини морати да докажу да су довољно уплаћивали у пензијско осигурање, што је једна могућност; друга је да на новом радном месту у Немачкој зарадују најмање 3.600 евра бруто, рекао је Мајер.

Што се тиче довођења породице, он наводи да се ништа није променило.
„Морају бити испуњени услови који важе и данас а то су: довољно велики простор за становање и могућност материјалног издржавања породице“, закључио је Мајер.

На упит Дојче велеа, из Министарства унутрашњих послова је објашњено да ће за време преклапања два правила, за стручњаке бити боље да свој процес усељавања обаве путем новог закона – јер он нуди већу правну сигурност.

Предност правила о западном Балкану је – да није потребно признање диплома него је за усељавање довољан радни уговор послодавца у Немачкој.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Курир.рс/ Тањуг