Свет

НИЈЕ ДОБРО! Стигло упозорење: Може да прерасте у сукоб са НАТО

Ситуација у Украјини би на крају могла да прерасте у сукоб са НАТО-ом ако Русија не прекине своја дејства, каже британска министарка спољних послова Лиз Трас.

„Али ми се не боримо само за Украјинце, за њихов суверенитет и право на самоопредељење, овај дуги сукоб тиче се слободе и демократије у Европи. Ако не зауставимо Путина у Украјини, под претњом ће се наћи други: балтичке земље, Пољска, Молдавија. И то може резултирати сукобом са НАТО-ом, а ми то не желимо“, рекла је Трасова за Скај њуз.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је додала да су економски губици које ће Европа морати да претрпи неупоредиви са губицима Украјине.

Специјална војна операција Русије са циљем демилитаризације и денацификације Украјине почела је 24. фебруара. У петак је кретање трупа обустављено у очекивању могућих преговора са Кијевом, али је због одбијања украјинске стране да у њима учествује операција настављена у суботу.

Раније су из кабинета председника Украјине Владимира Зеленског саопштили да би он могао да разговара о неутралном статусу Украјине, уз пакет гаранција за њену безбедност.

Истовремено, председник Белорусије Александар Лукашенко је 26. фебруара изјавио да је Минск спреман да пружи платформу и обезбеди вођење преговора.

Зеленски је у суботу увече рекао да су председници Турске и Азербејџана, Реџеп Тајип Ердоган и Илхам Алијев, такође предложили да организују преговоре.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/rs.sputniknews.com