Свет

ПОТПУНИ ХАОС! На хиљаде полицајаца изашло на улице – распоређена оклопна возила и водени топови

Хиљаде противника епидемијских мера уведених у борби против пандемије ковида 19 сукобиле су се у предграђу Париза у суботу рано ујутро.

Демонстранти су стигли у конвојима из целе Француске, намеравајући да уђу у град пркосећи владиним забранама одлучним да спрече било какву блокаду главни град.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Скоро 7.200 полицајаца и жандарма је распоређено у наредна три дана да спроведу забрану проласка конвоја возила, саопштила је париска полиција.

Полиција је припремила пауке и водене топови

Префект париске полиције Дидије Лалеман рекао је да су отворили привремену депонију за возила која ће, заједно са десетинама паукова који ће уклањати аутомобиле, „пробити сваку блокаду“.

Полиција је на Твитеру показала свој антиблокадни арсенал, постављајући фотографије машина за уклањање барикада, као и возила опремљених крановима или воденим топовима.

Оклопна возила Жандармерије такође су распоређена на улицама престонице први пут од протеста Жутих прслука крајем 2018. године.

Премијер Жан Кастек обећао је да ће истрајати у спречавању блокаде града.

„Ако блокирају саобраћај или покушају да блокирају престоницу, морамо да будемо веома чврсти у вези са тим“, инсистирао је он на телевизији Франс 2 у петак.

Конвој се зауставио на улазу у град

Инспирисани канадским возачима камиона који паралишу гранични саобраћај са Сједињеним Државама, међу демонстрантима су и анти-ваксери, али људи су такође бесни због брзог раста цена енергије.

Стотине аутомобила, кампера и комбија из Лила, Стразбура, Шатобура и других места зауставило се у петак увече на капији Париза, али према извору из полиције, ниједан конвој није ушао у престоницу.

Оно захтевају укидање ковид пропусница, које су потребне за приступ многим јавним просторима, и додатну помоћ за плаћање рачуна за енергију.

„Људи морају да нас виде и чују људе који само желе да живе нормалним и слободним животом“, рекла је Лиза, 62-годишња пензионисана здравствена радница која се придружила конвоју од више од 1.000 возила из Шатобура у петак рано ујутро.

Као и други демонстранти, Лиза је била активна у покрету Жутих прслука који је избио због повећања пореза на гориво пре него што се претворио у протестни покрет против председника Емануела Макрона.

Само два месеца уочи председничких избора и са владом која очајнички жели да избегне сцене насиља у престоници, Макрон је у петак рекао да разуме „замор“ повезан са пандемијом ковида 19.

„Овај умор такође доводи до беса. Разумем га и поштујем. Али позивам на максималну смиреност“, рекао је он за лист Оуест-Франце.

Полиција је проценила да је до петка поподне у различитим колонама било 3.300 возила.

Париска полиција забранила је скупове због „ремећења јавног реда“ и рекла да ће демонстранти који покушавају да блокирају путеве бити кажњени или ухапшени.

„Суд нема право да блокира наш протест“

Наредбу о забрани окупљања конвоја потврдили су у петак судови, који су одбили две жалбе.

„То је издаја. Одлука не поштује законе, слободу демонстрација“, рекла је антивакцинска Софи Тисије за АФП.

„Право на протест и мишљење је Уставом загарантовано право у нашој републици и у нашој демократији. Право да блокирате друге или спречите долазак и одлазак није“, рекао је премијер.

„Важно је да не ометамо друге људе на путевима“, рекао је активиста Робин на путу из Иллкирцх-Графенстадена у источном региону Алзаса.

„Тако ц́емо задржати становништво на нашој страни, као што су то учинили у Канади.

Неки потом желе да путују у Брисел на „европски скуп“ демонстраната заказан за понедељак.

Фил, 58-годишњи мушкарац који је кренуо камионом из Бретање, рекао је да је његово одбијање да се вакцинише преокренуло односе у његовој породици и пословним контактима.

„Када се придружите демонстрацијама, осећате се мање сами“, рекао је он за АФП.

Влада је изразила саосећање са демонстрантима, а портпарол Габријел Атал приписао је њихов бес умору након дуготрајних мера обуздавања у борби против ковида.

Влада је у петак најавила даље ублажавање мера против ковида.

 

 

 

 

 

 

Извор: INDEX.HR