Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! Дипломате одлазе!

Русија је почела да повлачи своје дипломатско особље из Украјине, јавила је у суботу руска државна новинска агенција РИА Новости усред све већег страха да ће Москва ускоро покренути инвазију након вишемесечног гомилања војске на границама са својим суседом.

„Запослени у руској дипломатској мисији напуштају Украјину“, рекао је за РИА Новости обавештени извор. Исти извор је додао да је после одлука других земаља да напусте Украјину и „Москва одлучила да крене истим путем“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Извор РИА Новости је рекао да је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров наговестио такву могућност после разговора са британском министром спољних послова Елизабет Трас.

Лавров је наводно прокоментарисао да Москва прати дешавања у Украјини и да ће позвати не-есенцијално особље амбасаде да напусти земљу.

Амбасада у Кијеву је пак саопштила да раде као и обично и да нема одлуке о делимичној евакуацији, иако Министарство спољних послова ради на томе.

Планове за евакуацију особља амбасаде већ су најавиле САД, Велика Британија, Немачка и Аустралија. Многе западне земље – Канада, Финска, Летонија, Холандија, Естонија, Јапан, Нови Зеланд и друге – позвале су своје грађане да одмах напусте Украјину.

Запад и Украјина наводе да је руска инвазија питање тренутка, док Москва упорно демантује да планира напад на свог суседа.

Руски председник Владимир Путин и амерички лидер Џо Бајден требало би данас да разговарају о ситуацији у Украјини и мирном решењу кризе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс