Србија

ШОКАНТНО! Ево шта се дешава са Лидијом која тврди да је видела Матеја

Фото: Фејсбук принтскрин

Ова вест подигла је немачку полицију на ноге

За Матејом Перишем (27) из Сплита, који је нестао у ноћи између 30. и 31. децембра у Београду, већ више од месец и по дана трагају сви, од полиције, породице, пријатеља и грађана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Претходних дана појавиле су се нове информације. Манекенка Лидија А. из Минхена тврди да је Матеја уочила испред једног ресторана као и код једног банкомата у близини ресторана “Мандарин” како подиже новац. Ова вест подигла је немачку полицију на ноге, док је манекенка одмах након тога дошла за Београд како би што пре разговарала са српском полицијом тврдећи да је у овом тренутку свака информација важна, пише Ало.

Такође, Бранко Лазаревић, загребачки криминолог и стручњак за потраге у пензији недавно је изјавио како му се једна радница за сада непознатог хотела у Македонији јавила да је тамо угледала Матеја.

– Почетком јануара јавила ми се радница једног македонског хотела, уверавајући ме да је видела Матеја. Али, информација се показала неистинитом. У 20 година колико сам радио у полицији увек сам реаговао на дојаве, па и оне видовњака. Иако се показало да су више пута биле лажне него истините, све се мора проверити. Сваки полицајац мора апсолутно озбиљно схватити дојаву и истражити је, да се данас-сутра не би успоставило да је нестала особа заиста била на тој локацији, а службеници нису прочешљали терен. Није први пут да се неко јављао са оваквим информацијама – рекао је криминолог у пензији.

Шта ће с овом информацијом хрватска и српска полиција велико је питање, додаје Лазаревић, али није негирао да је у оваквим случајевима и моћ аутосугестије поприлично велика, с обзиром на медијску покривеност истраге.

Није први пут да се неко јавио са оваквом информацијом

Наиме, на самом почетку потраге, још 10. јануара одјекнула је вест да је једна “пророчица” из Загреба понудила своју помоћ у проналажењу Матеја Периша за којим полиција и даље интензивно трага. Она је тада тврдила да је угледала Матеја.

Сандра, која је повратница из Аустралије, је на свом Фејсбук профилу још 6. јануара написала статус, наводећи “да је младић жив, да је у неком старом тунелу и да види још много детаља”.

Ова “видовњакиња” је убрзо обрисала ову објаву, међутим њен статус је подигао регион на ноге.

Такође, како каже, њене способности у проналажењу неколико пута биле су од помоћи и аустралијској полицији. Тврди да има моћ од малена да види људе па чак и на даљину.

– Описала бих им шта видим, а они би ми показали мапу и заједничким снагама бисмо дошли до тражене особе. Пронашли смо заједнички четири особе – навела је Сандра на почетку своје бизарне објаве, а затим додала:

– Од тренутка нестанка Матеја Периша видим много детаља. За проналазак њега као нестале особе најбитнији су ови – бежао је и скривао се, што сте и сами касније утврдили кроз надзорне камере. Видим да је у једном тренутку ишао низ степенице и ушао у један велики тунел. Трчао је унутар њега. Колико видим повредио је ногу. Скренуо је десно у један стари тунел. Видим да је јако стар и у близини је канализација. Ја видим да је он још увек жив, али није у добром стању – стајало је на статусу који је потом обрисан.

Када год је неки мистериозни случај у питању, у њега се укључују разни стручњаци, видовњаци и детективи жељни пажње, али питање је колико они могу да помогну. Веома је лоше ометати истрагу и бацати неко друго светло на веома озбиљну истрагу. Ипак треба пустити полицију, тужилаштво и надлежне институције да раде свој посао, јер они најбоље знају, рекао је тада добро обавештени извор из истраге.

Матејев отац опрезан

Отац Матеја Периша Ненад Периш је за Јутарњи програм на ТВ Прва говорио о најновијим информацијама које има и који су претходних дана се провлачили кроз медије. Рекао је да је опрезан због свих ових информација и да је у сталном контакту како са српском тако и са полицијом Хрватске.

– Досад је било пуно таквих информација које су се нажалост показале неистините. Не кажем да људи то раде због некаквих некоректних разлога, можда човек промисли, види и тако, на неки начин га то асоцира на целу ову ситуацију па може да погреши. Полиција ми је рекла да хрватски МУП ради проверу са немачком полицијом у вези те информације и да је то полицијска ствар коју ће они сигурно проверити и добити информацију о чему се тачно ради. Било је море тих информација, наравно да на сваку обраћам пажњу, али како имам искуство, кажем поново не због некоректних разлога, људи због саме те потраге која се дигла, људи можда желе да помогну, па ето и на тај начин покушавају и догоде се грешке. Људе асоцира нешто на нешто, ја не кажем да је то и овај пут, али сам поучен искуством опрезан – рекао је Ненад.

Наводно, Ненад Периш евентуалне информације о “случају Минхен” очекује данас. Исто тако, Ненад Периш не зна ништа о девојци која је Матеја “видела” у Минхену. Потрага за Матејем и даље траје, сви у региону а сви са нестрпљењем чекају крај потраге.

Реконструкција кретања Матеја Периша

* 30. децембра у 17.50 сати Матеј с три пријатеља ушао у апартман на Дорћолу

* око 22 сата Матеј и пријатељи напустили апартман

* 01.40 сати Матеј изашао из клуба “Готик” у Бетон хали

* 01.47 сати Матеј трчи Карађорђевом улицом

* 01.48 сати Матеј трчи код Савапроменаде

* 02.30 Матејини другови уочавају да га нема у клубу

* 02.51 сати види се како мушкарац који одговара Матејевом опису улази у Саву

* 31.децембра у 18 сати Матејеви пријатељи пријављују полицији његов нестанак

 

 

 

 

 

 

Фото: Фејсбук принтскрин
Извор: Ало