Србија

СРБИЈА ЈЕ 1999. БОМБАРДОВАНА И ЗБОГ НЕЧЕГА ШТО ЈЕ ЗАПАД ХТЕО ДА КАЖЕ РУСИМА

Прича о инвазији Русије на Украјину била је, испоставило се, само медијски спин за надјачавање две суперсиле и њихово међусобно позиционирање пред разговоре о новој безбедносној архитектури.

Упркос саопштењима, снимцима и потврдама руских власти да су војне вежбе дуж границе са Украјином завршене и да се војска повлачи, као и тврдњама да не намеравају да напападну суседа, запад је и даље сумњичав, али је Москва иронична.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски амбасадор у ЕУ Владимир Чижов поручује како ратови ретко почињу у среду, наравно иронично, а портпаролка Кремља Марија Захарова затражила је од западних медија распоред руских предстојећих инвазија, да може да планира одмор. Шта се дешавало знамо, али не знамо ко је однео победу у овом медијско-дипломатском надјачавању.

О овој теми су за Курир телевизију говорили политички анализича Зоран Милосављевић и новинарка Љиљана Смајловић.

– Неких ратних дешавања нема. Оно што се дешава је ратна психоза која долази из Вашингтона. Све највае рата подразумевају да ми прихватимо неке најаве са терена. У Америци више вести не почињу са тиме да је инфлација највећа у последњих 40 година. Не почињу вести са тиме да је председник Америке у проблему јер делује да ће његова странка да изгуби десетине места у Америчком конгресу. Председник Бајден има низак рејтинг, у поредјењу на себе, али и са другим америчким председницима. Све ово се дешава два пута годишње од 2014. године – рекла је Љиљана Смајловић.

Дуго се у Европи Руси нису питали ни за шта. Ми смо 1999. године бомбардовани зато што је делом Запад хтео да каже Русима – није то ваша сфера утицаја – рекла је Смнајловић.

Др Зоран Милосављевић из Института за политичке студије сматра да је у питању психолоши рат.

– Када су питали председника Путина да ли је могуће да ће избити рат на европском континенту он је рекао, парафразирам, па видите оно што се десило 1999. године у Србији десило се под сличним сценаријем који сада не може да се примени. Поново смо ми ту тема, на тај начин да се прикаже да је деловање међународних снага и НАТО. Сада се тај систем не може упоребити. Тај начин деловати. Зеленски је по професији и глумац, а да ли му је наређено да прича то што прича, вероватно. Имамо психолошки рат. Снага НАТО-а се не може поредити са снагом од некада – каже др Зоран Милосављевић из Института за политичке студије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс