Свет

Стигло упозорење! „РУСИ МОГУ ДА НАПАДНУ СВАКОГ ЧАСА“ Запањујућ број трупа на границама Украјине

Нове руске снаге настављају да пристижу на украјинску границу и инвазија на Украјину би могла да почне у било ком тренутку, укључујући и током Зимских олимпијских игара у Пекингу, изјавио је данас амерички државни секретар Ентони Блинкен. У међувремену, објављени су нови сателитски снимци који показују још већи број руских трупа на Криму, у Белорусији и западној Русији.

Говорећи на конференцији за новинаре у Мелбурну након састанка групе Квад, Блинкен је рекао да ће Вашингтон наставити да повлачи особље из своје амбасаде и поновио позив Стејт департмента америчким грађанима у Украјини да одмах напусте ту земљу, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Квад је неформална група коју чине САД, Аустралија, Индија и Јапан.

„Једноставно речено, настављамо да примећујемо веома забрињавајуће знаке руске ескалације, укључујући нове снаге које стижу на украјинску границу“, истакао је Блинкен.

„Као што смо раније рекли, налазимо се у тренутку када би инвазија могла да почне у било ком тренутку и да буде јасно, то укључује и за време Олимпијских игара“, додао је он.

Русија је распоредила више од 100.000 војника у близини границе са Украјином и негира оптужбе Запада да можда планира да извши инвазију на ту земљу.

Зимске олимпијске игре одржавају се у Пекингу до 20. фебруара.

Претходно је амерички председник Џо Бајден позвао америчке држављане да што пре напусте Украјину и рекао да САД неће слати војску да спасава оне који остану.

Сателитски снимци показују ново гомилање руских трупа

Комерцијални сателитски снимци које је објавила једна приватна америчка компанија указују на нова размештања руских војних снага на неколико локација у близини Украјине, јавља агенција Ројтерс.

Компанија „Максар технолоџиз“ са седиштем у САД је саопштила да фотографије снимљене у среду и четвртак показују „значајна нова распоређивања“ војних трупа на неколико локација на Криму, западној Русији и Белорусији.

На Криму, који је 2014. године ушао у састав Руске Федерације, поменута америчка компанија је, како тврди, идентификовала велико ново распоређивање трупа и опреме на аеродрому Октјабрскоје северно од града Симферопоља, укључујући 550 војних шатора и стотине возила.

Нове трупе и опрема су, такође, стигли у подручје близу базе Новоозерноје на Криму, а примећено је и ново распоређивање у близини града Славне, на северозападној обали полуострва.

У Белорусији, где се тренутно одржавају заједничке војне вежбе Москве и Минска, компанија „Максар“ је идентификовала ново распоређивање трупа, војних возила и хеликоптера на аеродрому Зјабровка у близини Гомеља, мање од 25 км од границе са Украјином.

Компанија „Максар“ наводи и да је до великог распоређивања трупа и снага недавно дошло на полигону за обуку Курск у западној Русији, на отприлике 110 км источно од украјинске границе.

Русија није открила колико је трупа распоредила и поручује да има право да помера снаге унутар своје територије како јој одговара, инсистирајући на томе да такве акције не представљају спољну претњу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг