Регион

УДАРНО! Полиција широм Подгорице; Суд ослободио Ђукановића

У Подгорици ће данас бити одржане две ванредне седнице Скупштине Црне Горе.

На њима ће посланици одвојено одлучивати најпре о скраћењу мандата парламенту, што је предложила влада, а потом и о неповерењу актуелној извршној власти, што је покренула опозиција и коалиција Црно на бијело Дритана Абазовића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Скупштина Црне Горе конституисана је 23. септембра 2020. године, након што три изборне листе доташње опозиције формирале парламентарну већину и први после 30 година преузели власт од Демократске партије социјалиста чији је лидер актуелни председник државе Мило Ђукановић.

Влада сматра да је сложена политичка ситуација у Црној Гори кулминирала најавом потпредседника владе задуженог за координацију безбедносних служби Абазовића о формирању мањинске владе у којој не би били Демократски фронт и ДПС. Предлог да се гласа о неповерењу влади потписао је 31 посланик опозиције и коалиције Црно на бијело, након што је премијер Здравко Кривокапић одбио да потпише интерпелације изгласане министрима спољних послова, пољопривреде и просвете, науке, културе и спорта.

Потписници ове иницијативе сматрају да су политичка криза, неадекватна сарадња законодавне и извршне власти, неусаглашавање законске регулативе са законском регулативом ЕУ, као и неактивност појединих министара довели до успоравања европских интеграција, пренела је, између осталог, агенција Мина.

Суд: „Ђукановић није крив“

Уставни суд Црне Горе утврдио је да председник државе Мило Ђукановић није повредио Устав када је у августу прошле године коментарисао устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу, незванично сазнају „Вијести“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг