Свет

ЗАПАД ДИГАО УЗБУНУ: Путин се спрема за напад, снимљен ТАЈНИ ПУТ

Руска војска наводно је направила тајни коридор из Белорусије ка Украјини за који Запад тврди да ће бити искоришћен за инвазију.

Руски председник Владимир Путин наводно је наредио прављење тајног пута ка Украјини којим намера да своју војску пошаље у инвазију на ту земљу, пишу западни медији позивајући се на сателитске снимке комерцијалне компаније „Планет“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На њима се, како наводи Дејли бист, види да је руска војска у уторак изградила понтонски мост преко реке Припјат у близини границе између Русије и Белорусије.

Налази се у близини зоне искључења која окружује оштећени нуклеарни реактор у Чернобиљу у Украјини, преноси Србијаданас, а како се страхује, Руси би управо тај прелаз могли да искористе за пребацивање снага на украјинску територију.

Нови докази о наводним руским припремама за инвазију на суседну земљу долазе у тренутку када је Москва објавила да је повукла део својих снага са територија недалеко од украјинске границе, чиме је показала да су све оптужбе Запада, предвођених САД, како се рат спрема за среду 16. фебруар, биле пуко ширење хистерије. Ипак, јасно је да објављивањем нових снимака и изјава америчких званичника да Русија заправо шаље додатних 7.000 војника ка Украјини, ситуација јесте далеко од деескалације.

– У случају руске инвазије, аналитичари страхују да би мост могао да буде један од многих потенцијалних рута за руске снаге које су тренутно распоређене у Белорусији на војним вежбама како би се пробили даље на украјинску територију – пише Тхе Дејли бист.

Роб Ли, виши сарадник на Институту за спољну политику, идентификовао је руске инжењерске јединице и понтонску опрему како улазе у Белорусију почетком фебруара. Међутим, власти белоруског Министарства одбране саопштиле су крајем прошле недеље да су руске војне јединице вежбале „прелазак водене баријере“ преко реке Припјат.

Мост, како наводе медији, није једина потенцијална руска претња коју су сателити ухватили ове недеље. Док су неке фотографије показале барем мало смањивање руске војне опреме на Криму, фотографије снимљене на другим местима показују да Москва делује да другим „фронтовима.“ Наиме, сателитска компанија „Цапелла Спаце“ снимила је у уторак радарске слике руске ваздушне базе Октјабрскоје на Криму. Слике показују, највероватније, премештање руске опреме, укључујуц́и нови моторни парк, проширени камп за локално особље и 19 нових хеликоптера.

– Иако изгледа да сателитски снимци које је обезбедио Цапелла Спаце показују да су се бар неки руски војни објекти на украјинској територији испразнили, нејасно је куда та опрема иде – дали су двосмилен коментар медији цитирајући неименовани извор из администрације америчког председника Џоа Бајдена да би Владимир Путин ипак могао да припрема неко велико зло.

Извор: Република