Свет

Запад у неверици! ПУТИН И СИ ДОГОВОРИЛИ УНИЈУ РУСИЈЕ И КИНЕ

Американци ће морати да почну од нуле у својој причи о успеху који осваја свет ако изгубе утицај на Западну Европу.

Ово мишљење дели политиколог, дипломата, колумниста руског медија „РТ“ Ростислав Ишченко.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство спољних послова Руске Федерације објавило је 17. децембра нацрте споразума између Русије, САД и НАТО-а о безбедносним гаранцијама у Европи.

Документом је предвиђено, посебно, неширење Северноатлантске алијансе на исток, повлачење НАТО наоружања на положаје из 1997. године, као и неразмештање ударног наоружања у близини руских граница.

После тога, 4. фебруара је руски лидер Владимир Путин , на позив кинеског председника Си Ђинпинга , стигао на церемонију отварања Зимских олимпијских игара у Пекингу, где су вођени преговори између страна.

После састанка, Русија и Кина позвале су Сједињене Државе да одустану од планова за размештање копнених ракета средњег и мањег домета у Европи. Стране су се такође противиле накнадном ширењу НАТО-а и позвале Алијансу да напусти приступе из доба хладног рата.

Политиколог Ростислав Ишченко је коментарисао одлучне акције Пекинга и Москве. Унија између Русије и Кине била би почетак краја за САД, рекао је он, јер Вашингтон ризикује да изгуби свој утицај и доминацију у југоисточној Азији.

„Ако Американци напусте западну Европу, биће бесмислено да буду у Тихом океану. Чињеница је да је у југоисточној Азији, Кина већ економски доминантна, док је Сједињеним Државама остало само неколико савезника у региону – Аустралија, Нови Зеланд, Јужна Кореја и Јапан.

Осим тога, ове земље и даље покушавају да се некако одупру, али схватају да ће Кина и даље бити доминантна сила у југоисточној Азији. Чак и Индија, која има граничне проблеме са Пекингом, полази од чињенице да је данас потребно градити односе са Русијом и Кином, рекао је он у емисији „Украина.ру“.

Осим тога, Ростислав Ишченко тврди да ће губитак Европе и југоисточне Азије довести до тога да САД могу изгубити и Латинску Америку. Ако се то догоди, онда ће Американци морати да почну од нуле.

„Ако Сједињене Државе изгубе западну Европу, онда ће изгубити наду у повратак глобалне доминације. Американци ће тада изгубити чак и Латинску Америку.

У најбољем случају, САД ће моћи да се закључају у Канаду, Мексико и остатке државе англосаксонског света – Британију, Аустралију и Нови Зеланд.

И то, само ако ове земље пристану на сопствену штету да одржавају блиске економске везе са Сједињеним Државама.

Али ове земље могу брзо да промене мишљење и пронађу друге савезнике. Онда ће Американци морати да почну све од нуле“, резимирао је Ростислав Ишченко.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке