Свет

Запад у шоку! ОРБАН СКЛОПИО ПАКТ СА ПУТИНОМ! Шеф владе у Будимпешти окренуо леђа савезницима у ЕУ и НАТО!

Мађарски премијер, упркос противљењу Запада, отпутовао у Москву, где је пружио подршку руском лидеру и са њим разговарао о изградњи нуклеарке Пакс II, производњи вакцине ‘спутњик В’ и додатним испорукама гаса

Мађарски премијер Виктор Орбан, упркос претњама ЕУ и НАТО, јуче је отпутовао у Москву и састао се са руским лидером Владимиром Путином. Иако Запад прети Русији санкцијама, двојица лидера су разговарала о проширењу сарадње две земље, о нуклеарки Пакс II, коју би Руси требало да граде у Мађарској, производњи руске вакцине „спутњик В“, као и о додатним испорукама гаса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јачање сарадње

Након што је одбио да прими НАТО трупе на своју територију због кризе око Украјине, Орбан је јуче имао срдачан састанак са Путином у Кремљу. Како је саопштено, двојица лидера су разговарала о низу економских питања и сарадњи две земље, а Орбан је нарочито био заинтересован за повећане испоруке гаса.

– Мађарска жели да повећа увоз природног гаса из Русије у склопу дугорочног билатералног уговора. С обзиром на то да у целој Европи тренутно влада енергетска криза, тачније гасна криза, закључивање дугорочних уговора је веома важно. Волео бих да постигнемо договор о повећаном обиму испоруке – рекао је Орбан.

Реч је о уговору на 15 година, који су две земље потписале у септембру прошле године, а према којем ће Мађарима бити испоручено 4,5 милијарди кубних метара гаса преко две руте – преко Аустрије и преко Србије.

Орбан се интересовао и за услове за производњу вакцине против коронавируса „спутњик В“ у његовој земљи, а са Путином је причао и о детаљним плановима за проширење нуклеарне електране Пакс, што је пројекат вредан 12,5 милијарди евра.

Осим тога, Орбан је са Путином разговарао и о кризи око Украјине.

– Моја данашња посета је и својеврсна мировна мисија. Волео бих да вас уверим да нико од лидера ЕУ и њених држава чланица не жели рат или сукобе. Позивамо на политичка решења и обострано корисне споразуме – рекао је Орбан.

С друге стране, руски председник је мађарског колегу информисао о преговорима које Русија води са САД и НАТО о безбедносним гаранцијама.

– Било ми је веома важно да са вама разменим мишљење о актуелној безбедносној ситуацији и радо ћу вас информисати како се овај процес развија – рекао је Путин и истакао да је мађарска влада предвођена Орбаном учинила много за унапређење руско-мађарских односа.

После избора по старом

Руски председник је подсетио да ће у Мађарској у априлу бити одржани парламентарни избори.

– Обично кажемо у таквим приликама да ћемо сарађивати са било којом владом која буде изабрана. Али морам да нагласим да је ваш рад резултирао многим достигнућима у интересу народа Мађарске и Русије – рекао је Путин Орбану, који му је одговорио да не иде нигде јер планира да победи на изборима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс

Ознаке