Србија

Албанци у неверици! ВАШИНГТОН „САХРАНИО“ ПРИШТИНУ

Иако САД поздрављају тежње Приштине за чланством у НАТО, захтеви за то су сложени и захтевају промишљен приступ, кажу из Стејт департмента.

„Kосово најбоље може да покаже своју спремност за обавезе НАТО чланства тако што ће наставити да активно спроводи 10-огодишњи план транзиције (Kосовских безбедносних снага) и да не одступа од њега“, рекао је за Радио Слободна Европа један портпарол Стејт департмента.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одговор је уследио након што је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи писмом затражила од председника САД Џозефа Бајдена да искористи „лидерство и утицај да активно подржи и унапреди сложени процес чланства Kосова у НАТО“.

„Пошто делимо заједнички циљ заштите и унапређења глобалне безбедности, чланство Kосова у НАТО постало је императив“, навела је Османи у писму од 10. марта у које је РСЕ имао увид.

Она је такође навела да, иако су очи света сада упрте у рат у Украјини, „не смемо изгубити из вида крхку ситуацију са којом се суочавамо на Балкану“.

„Изложени смо упорним напорима Русије у поткопавању Kосова и дестабилизацији целог западног Балкана“, додала је Османи.

Портпарол Стејт департмента је, међутим, навео да су САД посвећене томе да помогну Приштини да „заузме место које му припада поред својих суседа у европским и евроатлантским институцијама“.

„Настављамо да подржавамо Kосовске безбедносне снаге док чине значајан напредак у свом 10-одишњем плану транзиције, који је развијен уз подршку САД, а за изградњу интероперабилних мултиетничких, територијалних одбрамбених снага под цивилном контролом које нису само способне да бране територијални интегритет Kосова, већ и да допринесу глобалним безбедносним напорима ван граница“, додао је портпарол.

Званичник НАТО рекао је раније за РСЕ да су критеријуми за чланство у НАТО јасно постављени у Вашингтонском споразуму (или Северноатлантском споразуму) и да „одлуке о чланству у НАТО доноси Северноатлантски савет једногласно“. Од 30 држава чланица НАТО, четири још нису признале независност Kосова – Грчка, Шпанија, Румунија и Словачка.

Званичник НАТО је рекао да се ангажман ове организације на Kосову није променио и да остаје снажно посвећена мисији Kфора, „што доприноси безбедном и безбедном окружењу на Kосову и широј стабилности на Западном Балкану“.

„Посредством НАТО саветодавног и тима за везу, такође настављамо да спроводимо наше активности изградње капацитета као подршку косовским безбедносним организацијама у оквиру њиховог првобитног мандата. Све промене у ставу наших снага у KФОР-у остају засноване на условима, а не на календару“, додао је званичник.

 

Извор: Танјуг