Свет

Донета је одлука! ЛУКАШЕНКО ЈЕ ПОТПИСАО ОПАСНУ ОДЛУКУ КОЈА МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ СВЕТ!

Председник Белорусије Александар Лукашенко потписао је одлуку о промени устава након референдума.

На референдуму у Белорусији одобрен је нови устав, којим земља одустаје од свог ненуклеарног статуса, у време када је та бивша совјетска република постала полазна тачка за руске трупе које нападају Украјину, објавиле су руске новинске агенције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Белоруска изборна комисија је објавила да је 65,2 одсто оних који су изашли гласало за.

Нови устав омогућује нуклеарно оружје на белоруском тлу по први пут откако га се земља одрекла након распада Совјетског Савеза.

Запад је већ раније објавио да неће признати резултате референдума, који се одржава услед свеопштег обрачуна с белоруском опозицијом и противницима Лукашенковог режима. Према речима активиста за људска права, тренутно је у Белорусији више од хиљаду политичких затвореника.

Референдум је подстакао антиратне протесте у неколико градова. Најмање 290 особа је приведено, рекли су активисти за људска права.

Масовни протести избили су 2020. након спорних избора за које опозиција тврди да су били намештени. Након што је Лукашенко покренуо насилну акцију против демонстраната, протести су углавном утихнули.

У недељу је, говорећи на бирачком месту, Лукашенко рекао да би могао тражити од Русије да врати нуклеарно оружје Белорусији.

„Ако (Запад) пребаци нуклеарно оружје у Пољску или Литванију, на наше границе, онда ћу се обратити Путину да врати нуклеарно оружје које сам дао без икаквих услова“, рекао је Лукашенко.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо