Регион

ДРОН НАМЕРНО УСМЕРЕН НА ЗАГРЕБ? Огласио се пуковник Зорић

Пуковник у пензији Бошко Зорић сматра да постоје три могућности због чега се војни дрон заправо срушио на Загреб.

Снажна експлозија, подсетимо, потресла је Загреб у четвртак увече нешто после 23 сата. Грађани су узнемирени изашли на улице. Пронађен је кратер површине три метра, делови нечега што је личило наводно на авион и један црвено-бели падобран. Поједини специјализовани медији утврдили су да је у питању највероватније стратегијска беспилотна летелица Ту-141 Вр Стриж.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пуковник у пензији Бошко Зорић са Института за међународну и националну безбедност навео је да прва могућност да је дошло до техничког квара и да је то проузроковало пад.

– Познато је да руска војска има системе за борбу против дронова који на бази електромагнетног импулса. Усмеравањем тог електромагнетног импулса у беспилотну летелицу, она губи везу са својим оператером са земље и може да лети по случајној путањи. Трећа могућност је да је можда било намерно усмеравање – рекао је Зорић у јутарњем програму на Курир телевизији.

Проф. др Владимир Томашевић, декан Факултета за инжењерски менаџмент, истиче да га не чуди то што Русија и Кина инсистирају на томе да је Украјина била место за развој биолошког наоружања у сарадњи са Западом.

– Све бивше совјетске републике имају дугу традицију развоја биохемијског наоружања, односно не само наоружања већ за потребе различитих чинилаца. Тако да ме не чуди да негде на територији Украјини постоји још једно постројење -рекао је Томашевич.

Струшњак није изнанађен падом војног дрона на Загреб.

– То није ништа ново. Концепт „лоитеринг“ наоружања постоји већ дуже време. После Првог светског рата сте имали проблем са преосталим минама, а после Другог светског рата са неексплодираним ракетама. Ако је дрон кренуо за Загреб можда је кренуо да се врати назад по систему „хоминг беацон“ одакле је и кренуо. Ако га НАТО није оборио – можда га је НАТО и видео. Дронови представљају једну дозу опасности јер немају људски фактор. Будућност је беспилотна – рекао је Томашевић.

Наводи да Руси заправо не желе да буду виђени као људи који долазе са неба и нападају.

– Ми заборављамо колика је Украјина. Очекивали смо неку брзу интервенцију и да ће за 7-8 дана све то бити готово. Не заборавите колико смо ми мали, а операције над нама су трајале дуго. Украјина је огромна. Руске снаге су до сада освојиле територију величине Велике Британије – рекао је Томашевић.

Осврнуо се и на медијски рат.

– Ви сте до јуче имали колону тенкова дугачку 60 км, а сада их одједном нема. Па како може да нестане колона дугачка 60 км и то тенкова?! Такође смо чули да су Руси заказали са својим дроновима односно са ваздушним нападима. Мислили смо и дошли смо до закључка да и Руси воде одређени медијски рат. Не желе да буду виђени као људи који долазе са неба и нападају. Русија не жели да напада украјинску територију и народ већ искључиво њихову војску и власт. Тако да би то могао да буде разлог – рекао је Томашевић.

Додаје да се тренутно води медијски рат и истиче да се баш мало материјала приказује на националним каналима.

– Узмимо случајан узорак западних медија као што су CNN, BBC, SKY, француска телевизија и Дојче Веле, а са друге стране узмите Спутњик, РТ и кинески CCTV. Видећете да и једни други преносе јако мало материјала. На CNN видећете да иста три клипа од три до пет секунди врте већ седам дана. Овај клип о колони тенкова се приказује већ сада 24 сата, али видећемо колико ће заправо да потраје. Хоћу да кажем да и једна и друга страна зачудно мало материјала показују. Свако може да купи дрон за 1.000-2.000 евра који квалитетно снима. Зашто га нису оборили? Па зато што је био неки приватан дрон за њихове медијске потребе. Како је могуће да се баш ту дрон нашао? Просто је невероватно и зачудно колико мало новог материјала долази. Просто је невероватно у 21. медијском веку где свако има моћ снимања – рекао је Томашевић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс