Свет Србија

НАЈНОВИЈИ УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК У ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ: Ево шта је српским држављанима потребно за путовање

Фото: Pixabay.com

Многе земље су увеле ограничења како би контролисале ширење коронавируса САРС-ЦоВ-2. Стога би држављани Србије који путују у иностранство требало да се претходно детаљно информишу о протоколима за улазак у друге државе.

Прочитајте најновије услове за улазак и боравак у неким од европских земаља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Албанија

Приликом уласка у Албанију потребно је да се покаже:

– потврда о вакцинацији, са датумом од најмање две недеље од пуне вакцинације,

– негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или антигенски не старији од 48 сати,

– или потврда о прележаном ковиду 19 (валидна је шест месеци након излечења)

Та правила важе и за путнике који пролазе кроз Албанију, а од њих су изузета једино деца до шест година старости.

Држављани Албаније који немају неки од потребних докумената по доласку у земљу морају у десетодневни карантин.

Аустрија

Аустрија тренутно примењује 3Г правило за улазак у земљу. То значи да сви путници који поседују важећи сертификат о вакцинацији, прележаном ковиду или је негативном тесту, могу ући у Аустрију.

Потврда о вакцинацији се сматра важећом када стигне у Аустрију све док документ показује да је носилац обавио примарну вакцинацију једном од прихваћених вакцина у последњих 270 дана. Они који су вакцинисани пре више од девет месеци, потребна им је бустер доза да би се потврда признала.

Сертификат о опоравку се признаје само ако је носилац био позитиван на вирус у последњих 180 дана.

Што се тиче оних који планирају да уђу у Аустрију са негативним ковид тестом, власти су истакле да прихватају и брзи антигенски и ПЦР тест. ПЦР тест се прихвата ако је узет 72 сата пре уласка, а брзи антигенски тест се прихвата ако је узет у року од 48 сати пре уласка.

Босна и Херцеговина

Са територије Србије, наши држављани могу без ограничења да путују у Босну и Херцеговину.

Уколико држављани Србије улазе у БиХ из других земаља, неопходан је негативан ПЦР или антигенски тест, не старији од 48 сати, или потврда о вакцинисању за особу која је пре више од 14 дана од дана доласка на гранични прелаз БиХ примила другу дозу вакцине или прву дозу, ако се ради о вакцини која се прима у једној дози; или лекарску потврду којом се потврђује да је лице прележало ЦОВИД-19 у периоду од 14 до 180 дана пре доласка на гранични прелаз.

Бугарска

Из Србије, која је означена као црвена зона, држављани Србије могу да улазе у Бугарску са једним од следећих докумената:

– сертификатом о завршеној вакцинацији (примљене 2 дозе вакцине, односно једна доза Џонсон&Џонсон вакцине);

– сертификатом о примљеној допунској (бустер) дози;

– сертификатом о прележаном ковиду 19;

– сертификатом о извршеном тестирању (негативан ПЦР или брзи антиген тест).

Под горе наведеним сертификатима подразумевају се дигитални ковид сертификат Европске уније о вакцинацији, прележаној болести или извршеном тестирању или с њима изједначени или њима аналогни документи, који садрже исте податке као и дигитални ковид сертификат ЕУ. Дигитални зелени сертификат издат у Србији сматра се једнаким дигиталном ковид сертификату Европске уније.

Сертификат о завршеној вакцинацији важи од 15. до 270. дана од пријема последње дозе.

Сертификат о примљеној допунској (бустер) дози нема ограничено време трајања.

Сертификат о прележаном ковиду 19 важи од 11. до 180. дана, рачунајући од датума тестирања уписаног у документ.

ПЦР тест не сме бити старији од 72 сата, а брзи антиген од 48 часова, рачунајући време до уласка у земљу. Деца до навршених 12 година живота могу да улазе без ковид докумената.

Држава из које лице долази је држава у којој се налази почетна тачка његовог путовања, независно од боравка повезаног са транзитом преко других држава током путовања.

Белгија

Држављанима Републике Србије који немају регулисан боравак у Белгији потребан је нужан разлог за путовање у Белгију, уз одговарајућу потврду која се добија у Амбасади Краљевине Белгије у Београду.

Лица која поседују доказ о вакцинацији неком од вакцина признатих од стране ЕМА, треба да ураде ПЦР или брзи тест пре доласка у Белгију, и да ураде ПЦР тест првог и седмог дана по доласку у Белгију. У обавези су да буду у карантину док не стигне резултат ПЦР теста урађеног првог дана по доласку у Белгију

Уколико лице нема потврду о вакцинацији неком од признатих вакцина, мора да поседује потврду о нужном разлогу путовања коју издаје Амбасада К. Белгије у Београду, као и негативан резултат ПЦР теста, не старији од 72 сата у моменту уласка у Белгију. По доласку у Белгију обавезан је карантин у трајању од 10 дана и поновно ПЦР тестирање првог и седмог дана. Карантин може бити скраћен уколико се добије негативан резултат теста седмог дана.

Сви путници који улазе у Белгију имају обавезу да попуне „Public Health Passenger Locator Form“, 48 сати пре уласка у К. Белгију, осим путника који у Белгију долазе копненим путем и задржаће се краће од 48 сати. Путници који долазе авионом или бродом морају да попуне Public Health Passenger Locator Form, без обзира на то колико времена ће боравити у Белгији. Након попуњавања формулара, путник ће добити СМС са активационим кодом.

Транзит аутомобилом без поседовања ПЦР теста је дозвољен, уз обавезу попуњавања . ПЦР тест није потребан за транзит ваздушним саобраћајем, ако се не напушта међународна транзитна зона на аеродрому. За остале видове транспорта у транзиту (воз, аутобус) потребан је ПЦР тест, уколико је на снази црвени код, а лице није вакцинисано једном од горе наведених вакцина.

Црна Гора

Од петка, 11. марта, укида се обавеза поседовања ковид потврда за улазак у Црну Гору.

Уз придржавање основних епидемиолошких мера и поштовање дозвољеног броја посетилаца, ковид потврда није потребна ни за боравак у установама културе, угоститељским објектима, спортским објектима, фитнес центрима и теретанама, дечјим играоницама, у објектима који организују игре на срећу.

Ковид потврде нису потребне ни на окупљањима на затвореним јавним местима – јавне приредбе, политички и приватни скупови, прославе, журке, свадбе, као и друге манифестације.

Такође, повећан је број посетилаца јавним приредбама и осталим манифестацијама на отвореном, са 50 на 100. Дозвољава се примање саучешћа и обављање сахране, уз присуство највише до 100 особа.

Хрватска

Многе земље су увеле ограничења како би контролисале ширење коронавируса САРС-ЦоВ-2. Стога би држављани Србије који путују у иностранство требало да се претходно детаљно информишу о протоколима за улазак у друге државе.

Прочитајте најновије услове за улазак и боравак у неким од европских земаља.

Кипар

Вакцинисани путници могу да уђу у Кипар, уколико су примили једну од следећих вакцина: АстраЗенека, Фајзер, Модерна, Џонсон и Џонскон, Спутњик В, Синофарм, Синовак, Ковакин, Новавак и Спутњик Лајт.

Сви невакцинисани путници из црвене зоне (тренутно све земље ЕУ и Србија су у црвеној зони) мораће да обезбеде следеће документе:

авионса карта за је завршена у року од 48 сати пре поласка
резултат ПЦР теста обављен 72 сата пре поласка или брзи тест на антиген 24 сата пре доласка
ПЦР тест након доласка на Кипар, покривен путничким трошковима (тест по доласку може да се уради на аеродрому у Ларнаки за 15 евра или на аеродрому у Пафосу за 19 евра, а путник ће имати резултате преко дигиталне платформе након неколико сати)

Ова правила важе за све доласке старије од 12 година.

Француска

Држављани Србије могу да уђу у Француску, под условом да су примили обе дозе неке од вакцина одобрених од стране Европске агенције за лекове (ЕМА). Вакцинисани грађани Србије морају имати потврду да су најмање две недеље пред пут примили другу дозу вакцина Фајзер/Биотек, Модерна или АстраЗенека.

Особе које су примиле две дозе вакцине Синофарм или Синовак, као и једну бустер дозу мРНК вакцине (Фајзер или Модерна), такође се сматрају комплетно вакцинисаним и могу да уђу у земљу.

Поред горе наведеног, и вакцинисане особе морају да поседују негативан ПЦР или антигенски тест који је обављен мање од 48 сати пре пута. Здравствене службе могу затражити да се обави додатни тест по доласку у Француску.

Деци до 12 година није потребан тест.

Лица која нису вакцинисана или су вакцинисани искључиво вакцинама које не признаје Европска агенција за лекове ни Светска здравствена организација (нпр. Спутњик) моћи ће да уђу у Француску под условом да припадају некој од следећих категорија путника:

– држављани Француске

– држављани земаља ЕУ

– држављани трећих држава који су носиоци француске или европске боравишне карте, или визе за дужи боравак у Француској и који имају примарно пребивалиште у Француској

Извор: Еуроњуз