Регион

НОВА ДРАМА НА НЕБУ: Суседи због летелице дигли авионе, али нису успели да је ухвате

Мађарско министарство саопштило је да се сличан инцидент догодио данас око поднева на североистоку Мађарске. Ловци Грипена послати су да провере ваздушни простор у коме је откривен објекат, али нису пронашли летелицу, наводи се.

Подсетимо, мађарска ПВО детектовала је и пратила летелицу која је у четвртак увече прошла њен ваздушни простор пре него што се срушила у Загребу, саопштило је данас мађарско Министарство одбране и додало да је објекат идентификован као дрон ТУ-141 недавно коришћен као мета за обуку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Служба противваздушне одбране Оружаних снага Мађарске открила је у четвртак увече летећи објекат на својим радарима, наводи се у саопштењу мађарског министарства.

Објекат је касније идентификован као дрон ТУ-141 који је недавно коришћен као мета за обуку, саопштило је министарство, додајући да су и украјинска и руска војска користиле такве беспилотне летелице.

Дрон је већ откривен у украјинском ваздушном простору, саопштило је мађарско министарство. Након уласка у ваздушни простор Мађарске, њену путању пратила је противваздушна одбрана све док није напустила ваздушни простор земље, додају.

ТУ-141 је беспилотни извиђачки дрон из совјетског доба.

„Због рата у Украјини посебно је важно да се овакви инциденти решавају мирним и промишљеним путем“, саопштило је министарство. Они су истакли да Мађарска жели да остане ван рата „чак и ако су такви инциденти провокативни“.

Министар одбране Тибор Бенко и начелник војске Ромулус Русин-Сзенди у контакту су са хрватским колегама и представницима суседних земаља, додаје се у саопштењу. Земље у региону истражују случај и међусобно деле информације, истичу.

Министарство је за МТИ саопштило да је опрезно у погледу могућих провокација и да не жели да се Мађарска меша у рат због било каквих непотребних мера. Министарство ће стога прво испитати да ли је летелица способна да носи оружје, додају.

Руска државна новинска агенција јавила је да су се јуче срушила два украјинска дрона истог типа Ту-141.

„Први од њих пао је у близини града Красноперекопска (Република Крим), а други у Загребу (Хрватска), прелетевши више од 700 километара“, рекао је извор за Тасс.

Он је објаснио да је овај дрон „у суштини мала млазна летелица способна да понесе прилично озбиљно оптерећење бомбом, до једне тоне“. Према његовим речима, оба уређаја су извела „пробне летове” до Крима, али је један од њих скренуо са курса и одлетео у хрватску престоницу.

„Делове украјинског дрона типа Ту-141 открили су руски граничари 11. марта у 10.35 на 17,6 км од државне границе и 8,5 км од Красноперекопска на обали језера Красноје“, рекао је извор.

„Раније данас, хрватски председник Зоран Милановић рекао је да је из Украјине лансиран дрон који се ноћу срушио у Загребу. Изразио је изненађење да је старинска летелица провела више од сат времена на небу изнад земаља чланица НАТО-а, а да нико није „Према председнику, инцидент се истражује“, додала је агенција.

Извор: Курир.рс/Индеx.хр