Свет

НОВИ УДАРАЦ ПУТИНУ: Бајдену „пукао филм“, неће да чека ЕУ, донео одлуку

Фото: Јутјуб

У тренутку када многе земље калкулишу са увођењем оштрих санкција Русији, председник Сједињених Држава Џозеф Бајден одлучује се за најригорозније – санкције којима се забрањује увоз руске нафте, природног гаса и угља у САД.

Очекује се да ову одлуку Бајден озваничи до краја дана, потврдила су за ЦНН три анонимна избора упозната са одлуком.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„САД ће повући потез једнострано, без европских савезника, због неслагања међу европским нацијама око тога да ли да забрани руску енергију. Земље Европске уније су знатно више изложене руској енергетици него САД“, рекао је један од извора.

Блинкен наговестио одлуку

Може се рећи да је одлука Бајдена очекивана, с обзиром на то да је амерички државни секретар Антони Блинкен рекао у недељу да САД и савезници активно истражују начине за забрану увоза руске нафте, која би још више оштетила руску економију у тренутку када она покушава да се носи са слабим економским санкцијама.

Подсетимо, Запад је до сада оклевао са увођењем оштријих санкција руском енергетском сектору због тога што би такав потез могао да има погубне последице по глобалну економију, али је сада све ближе томе јер Европа ради на диверсификација својих извора енергије.

Ни Русија не остаје нема

Ипак, ни руска страна није остала дужна „колегама“ са Запада. Александар Новак, потпредседник руске владе запретио је у понедељак да ће његова држава прекинути снабдевање Европе природним гасом, истичући да Русија има пуно право на такву одлуку.

„Имамо актуелне неосноване оптужбе на рачун Русије, као и наметање забране пројекта Северног тока 2. Услед тога ми имамо сва права да донесемо одлуку исте тежине и уведемо ембарго на проток гаса кроз гасовод Северни ток 1, који је данас ради на максималном нивоу оптерећења од сто одсто“, рекао је заменик премијера Русије Александар Новак у телевизијском обраћању, алудирајући на одлуку немачког регулатора да прошлог месеца зауставе сертификацију другог Гаспромовог гасовода, Северног тока 2.

Подсетимо, Русија испоручује око 40 одсто европског гаса. Немачка, највећа економија блока, половину укупног коефицијента природног гаса у земљи увози из Русије.

Извор: Нова