Свет

ПАО КЉУЧНИ УКРАЈИНСКИ ГРАД: Руси освојили Мариупољ

Градоначелник украјинског лучког града Маријупоља рекао је у понедељак да је његов град „у рукама окупатора” након вишенедељне опсаде руских снага које су сравниле град, оставиле непознат број цивила мртвих и протерала стотине хиљада људи из својих домова.

– Није све у нашој моћи. Ми смо, нажалост, данас у рукама окупатора – рекао је Вадим Бојченко, провладин градоначелник Маријупоља, у телевизијском интервјуу уживо, преноси ЦНН.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бојченко је позвао на потпуну евакуацију преосталог становништва Маријупоља, који је имао преко 400.000 становника пре него што је Русија започела инвазију на Украјину 24. фебруара.

– Према нашим проценама, око 160.000 људи се данас налази у опкољеном граду Маријупољу, где је немогуће живети јер нема воде, струје, топлоте, нема везе. И заиста је страшно – рекао је он.

Није било јасно да ли су у граду још увек активне борбе.

Статистички подаци које су украјински званичници објавили у недељу дају суморну слику резултата вишенедељног гранатирања и урбаних борби у Маријупољу.

Према тим бројкама, оштећено је 90% стамбених објеката у граду, од чега је 60% директно погођено, а 40% уништено.

„У опсади погинуло 5.000 градјана Маријупоља“

У Мариупољу је за 27 дана опсаде убијено 5.000 становника, укључујући 210 деце, а 170.000 људи је још у граду, саопштио је данас градоначелник Бојченко.

Он је навео да је пре почетка руске блокаде до 140.000 људи успело да напусти град, а да је након почетка блокаде евакуисано још 150.000 људи, преноси агенција Интерфакс Украјина.

Градоначелник је рекао да је у Маријупољу оштећено 90 одсто (2.340) стамбених зграда и 90 одсто (61.200) приватних кућа.

Бојченко је додао да је оштећено седам болница и три породилишта, као и седам универзитета, 57 школа и 70 вртића.

Извор: Блиц