Свет

Амерички генерал: РУСКА КОМАНДА ЈЕ У РАСУЛУ! Ово је разлог зашто је запела офанзива у Украјини

САД нису биле у стању да утврде да ли је Русија именовала војног команданта одговорног за вођење рата у Украјини, према више извора упознатих са овим случајем – нешто за шта садашњи и бивши званичници одбране кажу да је вероватно кључни фактор који доприноси „очигледној неспретности и дезорганизација“ руског јуриша.

Без врховног команданта на терену у Украјини или близу ње, јединице из различитих руских војних округа које делују у различитим деловима Украјине изгледа да се такмиче за ресурсе уместо да координирају своје напоре, тврде двојица неименованих америчких званичника одбране, преноси CNN.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јединице које учествују у различитим руским офанзивама широм Украјине нису успеле да се повежу, кажу ови извори, и изгледа као да делују независно без општег оперативног плана.

Чини се да руске снаге такође имају значајне проблеме у комуникацији. Војници и команданти су с времена на време користили комерцијалне мобилне телефоне и друге несигурне канале да разговарају једни са другима, чинећи њихову комуникацију лакшом за пресретање и помажући Украјини да развије мете за сопствене противударе, пише CNN.

Све је то довело до тога што ови извори кажу да је била неповезана – и понекад хаотична – операција која је изненадила америчке и западне званичнике.

– Један од принципа рата је ‘јединство команде’, односно, усмеравати логистику, ангажовати резервне снаге, мерити успех (и неуспех) различитих ‘крила’ операције и на основу тога прилагођавати акције – рекао је војни аналитичар CNN-а у пензији генерал-потпуковник Марк Хертлинг, бивши командант америчке војске у Европи.

Историјски гледано, постојали су случајеви у којима је Русија објавила овакву врсту информација, али Министарство одбране није помињало вишег команданта за операције у Украјини и није одговорило на захтев CNN-а за коментар на ову тему.

И док је могуће да је Русија тихо одредила највишег команданта да надгледа инвазију – чак и ако САД нису биле у стању да идентификују ту особу – стање борбених операција би сугерисало да је „он неспособан“, према Хертлингу.

Руску инвазију је такође обележио висок број жртава међу високим руским официрима. Украјинци кажу да су убили пет руских генерала током прве три недеље рата, тврдњу коју CNN није независно потврдио.

Ипак, страдање било ког војног генерала у борби је редак догађај, рекао је пензионисани генерал америчке војске Дејвид Петреус за Џејк Тапера на CNN-у.

Пуковник Сергеј Сухарев, командант елитне руске ваздушно-десантне јединице, такође је погинуо у борби у Украјини, известила је у четвртак руска регионална државна ТВ мрежа ГТРК Кострома.

Сама величина инвазије само је погоршала ствари. Координација операција дуж фронта који мери више од 1.600 километара захтева „обимне комуникационе способности и командне, контролне и обавештајне ресурсе које Руси једноставно немају“, додао је Хертлинг.

Не видим да је било шта што ради морнарица усклађено са било чиме што раде ваздушне снаге или било шта што раде копнене снаге – рекао је пензионисани генерал-потпуковник Бен Хоџис, још један бивши командант америчке војске у Европи, који је упозорио да нема унутрашње знање о томе да САД разумеју руску командну структуру.

– Руси су имали огромних потешкоћа са командовањем и контролом током ове операције на свим фронтовима – поновио је амерички извор упознат са ситуацијом на терену.

„Нешто од овога може бити последица деловања самих Украјинаца.“

На терену су руске трупе на терену често биле одсечене од својих виших команданата, рекли су извори.

– Момци на терену излазе и имају свој циљ, али немају начина да се врате радио-везом ако нешто крене наопако – рекао је други извор упознат са обавештајним службама, који је додао да западни званичници верују да је то део разлога зашто су неке руске трупе примећене како напуштају сопствене тенкове и оклопне транспортере на терену и једноставно одлазе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс