Свет

ПРЕОКРЕТ! Русија има оно што свима треба па диктира услове

Прелазак на бартер могао би да буде један од наредних корака у нагодби Русије за робу са непријатељским земљама.

Оксана Дмитријева, члан одбора Државне думе за буџет и порезе, каже да би “на овај или онај начин, следећа фаза у нагодби са непријатељским земљама могла да буде договор да им продамо, на пример, гас или нафту, титанијум или никл, под условом да они нама продају оно што нам треба”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Друга опција је генерално прелазак на бартер или клиринг”, рекла је Дмитријева.

“Ако говоримо о трговини са земљама са којима имамо уравнотежен трговински биланс, онда земље саме могу да одреде у којој валути ће бити плаћање. И у овој ситуацији могу да користе искључиво долар или евро као обрачунску јединицу”, сматра она.

Дмитријева признаје да је приликом обрачуна са другим земљама “могуће оживети веома много инструмената или шема из совјетског система”.

На пример, каже, у оквиру Савета за међусобну економску помоћ коришћена је преносива рубља, а у обрачунима “са земљама другог света, колективног Запада, било је и размене”.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин наложио је влади, Централној банци и Гаспрому да до 31. марта спроведу мере за промену валуте плаћања за испоруку руског гаса земљама ЕУ и другим земљама које су увеле рестриктивне мере у рубље.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92