Свет

Бивши НАТО командант открива: ПУТИН БИ МОГАО ДА БАЦИ НУКЛЕАРНУ БОМБУ, АЛИ НЕ НА УКРАЈИНУ

Путин би због подршке НАТО-а Украјини и гомилања снага у источној Европи, могао да покрене нуклеарни напад, сматра Весли Кларк.

Бивши командант НАТО, Весли Кларк упозорио је да би Владимир Путин могао би да покрене лимитирани нуклеарни напад на Пољску. Кларк је такође за руског председника рекао да је „фрустриран“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кларк је рекао како би руски председник могао да употреби „нуклеарно оружје ниског учинка за одвраћање НАТО“.

„А где би га употребио? Вероватно не у Украјини, али можда на местима за пристајање или неком насељеном подручју у Пољској“, додао је.

Истакао је да се то обично ради на руским вежбама.

“Начин на који они постулирају у својим вежбама је да ако Русија почне да губи због подршке НАТО-а Украјини, одлучи да употреби нуклеарно оружје, а НАТО затим каже: ‘Боже, ово би могао да буде Трећи светски рат, пошто су тако озбиљни, повући ћемо се'“, рекао је Кларк, преноси Sky News.

Претходно, руски заменик амбасадора у Уједињеним нацијама рекао је да Русија задржава право да користи нуклеарно оружје, ако је НАТО испровоцира.

На питање да ли Путин има право да држи „окидач за нуклеарни рат“, Дмитриј Пољански је јасно одговорио: „Ако Русија буде испровоцирана од стране НАТО-а, ако буде нападнута, зашто да не, ми смо нуклеарна сила“.

„Није у реду претити Русији, и мешати се у сукоб. Уколико постоји претња од напада нукларним оружјем, наравно, треба да промислите могуће последице свог понашања“ рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо