Свет

Зеленски поручио Путину: Одричем се

Фото: Фејсбук принтскрин

Процурели делови предлога украјинског председника Володимира Зеленског које је послао Путину.

Како преноси Јутарњи лист, Зеленски је наводно спреман да прихватити и угради у Устав неутрални статус Украјине, по принципу „ванблоковске“ државе. У тексту се наводи и да је Украјина свесна да силом не може да ослободи ни Крим, ни делове Донбаса, јер би то „довело до трећега светског рата“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То су главне поруке које је украјински председник Володимир Зеленскиј упутио председнику Руске Федерације, пазећи да га у том контексту не именује, што у подтексту има пакостан али реалистичан значај: или Владимиру Путину, или ономе ко ће Путина наследити на том положају“, наводи се у тексту Јутарњег листа.

Такође, то значи и да се Украјина на највишем нивоу своје државне власти одриче и амбиције да се учлани у НАТО, а и заправо своје територијалне целовитости, ако је то цена мира и самосталности.

Фрагменте украјинских захтева заправо је изнео сам зеленски пре два дана у првом интервјуу који је дао руским новинарима и порталима откако је почела руска операција у Украјини.

Зеленскј сматра да државни језик стране државе (и заштита те културе, обичаја итд.) мора у Украјини имати идентична права као и заштита украјинског језика и украјинске културе у тој страној држави. Казао је да је вољан да такве уговоре склопи и са Русијом, Пољском, Словачком, Мађарском и Румунијом.

У погледу најважније тачке руског ултиматума – гаранције сигурности, Зеленски признаје да Русија има право да се осећа сигурном. Украјина може бити неутрална, може тај став уградити у Устав, али поштујући своју уставну процедуру и вољу свог народа, навео је он.

Редослед корака је, каже Зеленски, прво споразум двојице председника, онда референдум, који је могуће организирати у пар месеци након повлачења руске војске на положаје пре 24. фебруара, јер је незамислив референдум под упереним цевима туђе војске, а онда у року од отприлике годину дана и измена Устава, јер за њу требају два заседања украјинског Парламента.

И Русију и Украјину би морале у том погледу заштитити гаранције европских сила и велесила: САД, Велике Британије, Немачке, Пољске, Турске…

Зеленски такође пристаје и на „преговоре о Донбасу и Криму“, а како се даље наводи, произлази да би радије изгубио део територије него пристао на „замрзнут сукоб“ с такозваним мировним снагама у Украјини.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист