Свет

РУСИ ОПКОЛИЛИ ЗЛОГЛАСНИ НЕОНАЦИСТИЧКИ БАТАЉОН АЗОВ? Израел упозорава да Зеленски свесно жртвује народ у градовима

Аврам Израел, некадашњи начелник Центра за обавештавање у вене НАТО бомбардовања и Стефан Радојковић, кустос Музеја жртава геноцида истакли су да се нацизам користи у сврху пропаганде и са украјинске и са руске стране.

– То је манир пропаганде, и такве шаблоне понашања смо видели још 90их када су се све зараћене стране позивале на слике страдања јеврејског народа током Другог светског рата. Циљ је био да се придобије јавно мњење, а сада и једна и друга страна то користе у пропагандне сврхе, с тим што руске тврдње о неонацистима у редовима украјинске војске нису неосноване. Познат је Азов батаљон, који је испуњен присталицама оног што је некада био Степан Бандера и његови сарадници нацистичке Немачке и о њима је извештавао и Мајкл Колборн, један од поузданих новинара, који је пратио екстремно десничарске организације пиром Европе, а посебно у источној Европи. Доказано је да оне постоје, а проблем је само што се њихово присуство пренаглашава. Активне су и претпоставља се да су стациониране у Мариопуљу и зато је тај град и опкољен. Колико се може веровати свим извештајима, чињеница је да они делују на терену и да су били присутни за време Мајдана 2014. године – каже Стефан Радојковић, кустос Музеја жртава геноцида.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аврам Израел истакао је да Јевреји добро памте Холокауст и добро знају где се он дешавао.

– Имамо чињеницу да је у Украјини убијено милион и по Јевреја и то од стране домаћих колаборициониста, који су са Немцима сарађивали. Пре неки дан је погођен репетитор код меморијалног центра где је 34.000 Јевреја у два дана убијено и нико није то споменуо. Можемо да кажемо да Русија није учествовала у Холокаусту, али можемо да кажемо да је генерално од и до Другог светског рата Литванија, и земље које су у том окружењу, па посебно Украјина и западни део су пронацистички. Такође, ни у Русији Јевреји нису живели у неком богоугодном стању, често су и у Царској Русији били изложени погромима, стварањима да живе у ограниченим целинама, и делимично се то отворило после пада Берлинског зида и као чињеницу имамо сада 2.500.000 руских Јевреја у Израелу. Када се то шире гледа, Јевреји на простру шире Европе нису били баш у некој завидној ситуацији. Они су делили кривицу која их прати ничим оправдану. Антисемитизам у Украјини није био стран – истиче Израел и додаје:

– Мислим да су то тешке речи, посебно за Русију, да се она квалификује као нацистичка држава. А знамо шта су нацисти и фашизам. Сада не бих рекао да Јевреји посебно трпе у Украјини и мислим да се о њима води рачуна. Видим и да из Израела иде огромна помоћ Украјинцима и то је један норамалан одговор на ову ситуацију. Русима, такође, нико не може да спочита да су нацисти. Они су ослободили Аушвиц – истиче Аврам Израел.

Радојковић је изјаву Зеленског да Руси нападају Украјину као нацисти окарактерисао као пропагандну.

– То је реторика, он је несумњиво део јеврејске заједнице у Украјини. Оно што сам ја сазнао је да неонацисти тамо замишљају Јевреје као ортодоксне Јевреје, дакле стереотипно и Зеленски, који је секуларно опредељен, не одаје утисак ортодоксног припадника јеврејске заједнице. Неоправдано је називати Владимира Путина Хитлером, а исто је тако неоправдано рећи да народ у Украјини треба денацификовати, али је исто тако чињенично да међу Украјинцима, посебно тамо са запада земље, постоје националистичке и неонацистичке групе, које су антисемитске и они су најратоборнији у супротстављању интервенција руске организације. Постоје разлози зашто се евоцирају те слике и зашто се користе у међусобном оптуживању – истиче Радојковић.

Аврам Израел је истакао да је након Другог светског рата антисемитизам променио своје боје и облике.

– Он не да постоји, већ се и буди. И то видимо у свим европским земљама, којима су уста пуна демократије. Од Француске преко Холандије и Норвешке. Још су живи Јевреји који памте шта се са њима десило током Другог светског рата на простору Украјине. Чињеница је да тамо има нацисзма и то крајњег десног нацизма. Са друге стране, видимо да они никада не заузимају озбиљно место у Ради, њиховом парламетну. Чињеница је и да сада у регуларној формацији полиције имате људе који носе СС ознаке, мало искривљене и да делују под тим називом и да то зна управљачка структура Украјине. Страшно ми боде око чињеница да се жртвује становништво које живи у градовима. То ми даје једну слику да та власт на челу са Зеленским не брине о свом народу. Сваки живот који се изгуби је ненадокнадив – истиче Израел.

Радојковић каже да да су друштвене мреже те преко којих се шири нацизам.

– Један научник из Вашнгтона је баш објаснио како тај нови нацизам долази и са левице и са деснице. Он сада добија друге обрисе и јако је присутан на крајњој левици и показује се да су крајња левица и крајња десница прве користиле интернет за ширење својих пилуискривљених информација и да су добијале своје следбенике –

– Злоупотребе Холокауста ће се користи и даље и ми сада сведочимо и крају униполарног света, али ови термини ће наставити да се користе и биће све пристунији – истиче Радојковић.

Аврам Израел је закључио да се слаже да ће ово бити нови део историје и да сила бога не моли, а право је остало по страни.

– Једна од борби је и стварање меморијалног центра на Старом сајмишту које је у току и где ће сви моћи да се едукују да је 8.000 грађана овог града страдало у гасним коморама готово у самом центру престонице – каже Аврам Израел.

Извор: Курир.рс