Русија

Запад у шоку! РУСИ ТВРДЕ: Споразум са Америком око Аљаске не важи, ВРЕМЕ ЈЕ ДА ВРАТИМО И ТАЈ ДЕО РУСИЈЕ

Политиколог Јуриј Городненко навео је кршења права становника Руске Америке од стране руководства Сједињених Држава као разлог да се доведе у питање поштовање одредби Kонвенције о додели Аљаске.

Године 1867. Руско царство и Сједињене Државе потписале су споразум о преношењу Аљаске под контролу Вашингтона за 7,2 милиона долара.

Међународни уговор који су потписали представници страна касније је изједначен са „врховним законом“ Сједињених Држава. Другим речима, био је применљив, као и Устав. Међутим, у пракси се све испоставило далеко од тога што је на папиру.

Политиколог Јуриј Городненко у свом чланку за сајт Рен ТВ пише да је споразум између држава садржао одредбу о обезбеђивању од стране Вашингтона бивших поданика Руске империје гаранцијама „уживања слободе, имовинских права и праксе примене своје вере“.

Истовремено, ова ставка је утицала и на њихове потомке. Међутим, до почетка 20. века на Аљасци није остала ниједна школа на руском језику, а они ученици који су ипак користили свој матерњи језик у комуникацији били су подвргнути разним казнама од стране наставника.

Религија је такође била погођена убрзо након тога. Власти САД су 1927. успеле да постигну проглашење „аутокефалности“ од стране Америчке православне цркве.

А 2014. године, истополни бракови су легализовани на Аљасци, обавезујући парохије да признају склапање таквих заједница.

Руска култура и право на слободно предузетништво у најсевернијој држави Сједињених Држава и даље су дискриминисани, што доводи у сумњу Kонвенцију о уступању Аљаске из 1867. године.

„Потомци становника Руса у Америци су дискриминисани. Територија пренета Сједињеним Државама се не развија. То значи да уговор између Сједињених Држава и Руске империје не важи. Руска Америка је подложна повратку“, резимирао је Городненко.

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

децембар 2021.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031