Свет

Ударно! ПЕТИ ПАКЕТ САНКЦИЈА МОСКВИ БИЋЕ КОБАН ПО ЦЕЛУ ЕВРОПУ! Русија издала хитно упозорење

Москва је упозорила да би ЕУ санкције за руску нафту могле да доведу до затварања великог гасовода ка Европи

Владе земаља чланица Европске уније разматраће увођење нафтног ембарга Русији због инвазије на Украјину, када се ове недеље буду састајали са америчким председником Џозефом Бајденом на низу самита, који имају за циљ да појачају санкције Запада према Москви, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У жељи да натера руског председника Владимира Путина на војно повлачење из Украјине, ЕУ је, заједно са западним савезницима, већ увела низ рестриктивних мера за Москву, укључујући замрзавање средстава руске централне банке.

– Радимо на петом пакету санкција и предложена су многа нова имена – саопштио је високи дипломата ЕУ Ројтерсу, под условом да остане анониман, јер ови разговори нису отворени за јавност.

Како је најављено, владе ЕУ започеће консултације на нивоу министара спољних послова данас, пре него што Бајден у четвртак допутује у Брисел на самит са савезницима у НАТО, као и са чланицама ЕУ и у формату Групе седам (Г7), у којој је и Јапан.

Дипломате су за Ројтерс саопштиле да балтичке чланице траже нафтни ембарго, као следећи логичан корак, док Немачка упозорава да не треба деловати пребрзо због већ високих цена енергената у Европи.

Москва је упозорила да би ЕУ санкције за руску нафту могле да доведу до затварања великог гасовода ка Европи, у ситуацији када се земље Уније ослањају на Русију за 40 одсто свог гаса, при чему је Немачка је једна од најзависнијих великих економија ЕУ у том смислу, наводи британска агенција.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Ало.рс