Свет

УКРАЈИНА ПОТПУНО ОСТАЈЕ БЕЗ КОНТРОЛЕ НАД ЕНЕРГИЈОМ: Ово је следећи Путинов војни циљ

Војна операција Русије је забележила велике успехе на бојном пољу, али сваки њихов следећи корак је поприлично непредвидв и самим тим украјинска војска се сусреће сукобима на различитим фронтовима.

Први велики корак је био када су руске снаге заузеле затворену нуклеарну електрану Чернобиљ, потом током синоћног сукоба успешни су заузел највећу нуклеарну електрану у Украјини – Запорожје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У току дана је такође одјекнула вест да стратешки град Николајев је пао у руке руске контраофанзиве – град у чијој области се налази и Јужноукрајинска нуклеарна електрана која се налази неколико километара северније од самог града.

Освајањем Николајева Москва је обезбедила лучки град, али и отворила пут ка овој нуклеарној електрани.

У Украјини има пет нуклеарних елекрана, осим Запорожја, Чернобиља и Јужноукрајинске електране постоје Хмељницки и Ровно.

Запорожје

Нуклеарна електрана Запорожје, изграђена је између 1984. и 1995. године и највец́а је нуклеарна електрана у Европи и девета по величини у свету.

У нормалним временима производи једну петину украјинске електричне енергије и скоро половину енергије произведене у нуклеарним постројењима у земљи.

Чернобиљ

Ова електрана је позната по великој нуклеарној несрећи која се догодила 26. априла 1986. године. Налази се у близини града Припјата.

Прва експлозија на четвртом реактору је проузроковала даље експлозије које су праћене ослобађањем велике количине радиоактивног отпада у атмосферу. Радиоактивни облаци прекрили су готово целу Европу. Из области је евакуисано више од 100.000 становника. Припјат је данас напуштен и налази се у центру забрањене зоне. Нуклеарна електрана је затворена 15. децембра 2000.

Јужноукрајинска електрана

Јужноукрајинска нуклеарна електрана налази се у близини града Јужноукраинска у покрајини Николајев, отприлике 350 километара јужно од Кијева. Нуклеарна електрана има три реактора са водом под притиском ВВЕР-1000 и нето производни капацитет од 2.850 мегавата (МW). Тренутно је друга највећа од пет нуклеарних електрана у Украјини

Хмељницки

Нуклеарна електрана Хмељницки је нуклеарна електрана у Нетишину. Два реактора су у функцији, од којих сваки производи 1000 МW (нето) електричне енергије.

Изградња првог реактора почела је 1981. године, а први блок је пуштен у рад крајем 1987. Изградња другог реактора је почела 1983. године са плановима да се заврши 1991. године. Међутим, 1990. градња је заустављена као део мораторијума на изградњу нове фабрике. Изградња је завршена тек у августу 2004. године након укидања мораторијума.

Ровно

Нуклеарна електрана Ровно налази се у Варашу у Украјини.

Има четири реактора.

Успешност руског плана

Руски ако оставаре освајање нуклеарних електрана украјинска војска би остала без адекватног напајања са енергијом која им је потребна за наставак сукоба.

Заузимање само две нуклеарне електране задат је огроман ударацд индустрији, животу и активностима Украјинске државе.

Извор: srbijadanas.com