Свет Србија

ВУЧИЋ У ПРОБЛЕМУ: Лоше вести из Немачке

Шефица немачке дипломатије Аналена Бербок доћи ће у Београд 11. марта, чиме је потврђено писање Нова.рс. Како сазнаје наш портал, њена посета ће послужити, између осталог, како би се на представнике српских власти извршио додатни притисак да се ускладе са мерама Европске уније према Русији. То уједно значи да се од Србије очекује да уведе санкције држави на чијем је челу Владимир Путин.

Имајући у виду да је Србија једина земља у окружењу која, иако је кандидат за чланство у ЕУ, није спољну политику ускладила са мерама те заједнице према Русији, Бербок ће послати поруку српским властима да је неопходно то учинити, наводе наши саговорници из дипломатских кругова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Србији се неће постављати ултиматуми, али ће се њени представницима скренути пажња на последице неусклађивања са ЕУ. Похвално је што се Србија придружила осуди угрожавања територијалног суверенитета Украјине, али то је само део онога што се очекује од земље кандидатау оваквим ситуацијама”, наводи наш извор и понавља да се неће постављати никакви стриктни захтеви, нити ће било ко уцењивати Србију.

“Важно је да Србија сама увиди зашто је важно да буде део уједињене Европе. Европска унија никад није била јединственија. Ова посета може да помогне у томе”, наводи наш извор.

На питање нашег портала да ли усклађивање са мерама ЕУ значи да се од Србије очекује да уведе санкције Русији, наш саговорник одговара потврдно.

Подсетимо, портал Нова.рс је још крајем претходног месеца објавио вест да шефица немачке дипломатије долази у Србију, што је данас и потврђено.

Долазак Бербок у нашу земљу планиран је у оквиру њене дипломатске турнеје, а поред Србије, она би требало да посети Босну и Херцеговину и Косово, речено је раније нашем порталу.

Саговорници Нова.рс навели су раније да ће сасвим извесно теме разговора између Бербок и српских власти бити Косово и даљи ток преговора под покровитељством ЕУ, као и политичка ситуација у Босни и Херцеговини. Уз разговоре о Украјини и реакцији Србије на догађаје у тој земљи, на састанку ће се разговарати и о предстојећим изборима и о томе да ли су услови за учешће различитих политичких актера на изборима у складу са стандардима које заговара Европска унија.

Западни Балкан биће један од спољнополитичких приоритета нове власти у Немачкој, о чему сведочи и податак да је та држава недавно изабрала посебног известиоца за регион, Мануела Зарацина.

Изјаву поводом његовог именовања дала је данас министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок. “Одлучили смо да именујемо Мануела Зарацина за специјалног изасаника савезне владе за државе Западног Балкана. Посебно сам срећна због тога и знам колико је он страствено посвећен интересима Западног Балкана”, наводи се у саопштењу.

Она је додала да су посебно у тренутној ситауција, стабилност и европска перспектива Западног Балкана главни стратешки прироритети Немачке.

Извор: Нова