Свет Србија

Важно! ДОБРА ВЕСТ ЗА СРБИЈУ! ЕУ донела одлуку!

Европска унија ради на разјашњењу новог сета санкција против Русије како би омогућила земљама Западног Балкана да настави са куповинама фосилних горива из Русије. Овај потез следи након жалбе наше земље да може доћи до несигурности у снабдевањем горивом услед нове рунде рестрикција, пишу Мартон Дунаи из Будимпеште и Валентина Поп из Брисела, преноси Фајненшал Тајмс.

Последња рунда санкција ЕУ ка Русији забрањује учествовање у било каквим трансакцијама са компанијама изван ЕУ које су 50 одсто и више у власништву руских група, укључујући Гаспром. Подсећамо Гаспроме је власник 51 одсто НИС-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овим правилима би НИС-у де факто било забрањено куповање руске нафте од досадашњих посредника, као што су Гленкор и Витол.

Званичници у Бриселу тренутно раде на примени истих правила као и чланице ЕУ (које и даље могу да тргују са руским фосилним горивима), с обзиром да је Западни Балкан, географски, окружен чланицама ЕУ, истакла је особа упозната са дешавањима.

– Тренутно смо у контакту са српским валстима како би разјаснили све бриге које они имају око последица рестриктивних мера, рекао је портпарол Европске комисије Питер Стано додајући да раде са свим партнерима на Западном Балкану како би се смањио негативан утицај рата на њихове економије и друштво.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс