Свет

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ! Зеленски спреман на уступке?

Украјински председник Володимир Зеленски је, изгледа, одлучио да промени плочу и пронађе заједнички језик с Русијом!

Након упорних понављања од почетка развоја украјинске кризе, па и првих недељу дана рата, да његова земља мора у НАТО и ЕУ, као и да договора о стратешким питањима с Русијом нема, последња изјава Зеленског наговештава да ће компромиса ипак бити. Он је, наиме, у интервјуу за америчку телевизију ABC World News рекао да је Кијев изгубио интересовање за питање уласка у НАТО, као и да је могућ разговор с руском страном о Криму и Донбасу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Што се тиче НАТО, одавно сам се охладио по том питању након што смо схватили да НАТО није спреман да прихвати Украјину. Алијанса се плаши контрадикторних ствари и конфронтације с Руском Федерацијом – изјавио је Зеленски у интервјуу, те нагласио да Украјина неће на коленима молити НАТО ни за шта.

Украјински председник је за људске жртве у Украјини окривио баш Алијансу, поновивши да одбија да затвори небо над његовом земљом и обезбеди јој борбене авионе. Он је, коментаришући могућност признања Крима и независности самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике, изјавио да постоји шанса да се пронађе компромис.

– Мислим да можемо да разговарамо о питањима која се тичу привремено окупираних територија и непризнатих република, које нико није признао осим Русије, ових псеудорепублика. Можемо пронаћи компромис о даљој судбини ових територија. Можемо да разговарамо о томе и нађемо компромис о томе како ће људи наставити тамо да живе – рекао је, на изненађење, украјински лидер.

– Оно што ми је важно јесте да схватим како ће живети људи на тим територијама, ко жели да буде део Украјине – напоменуо је украјински лидер, а посебно интересантан део његовог одговора био је „ко жели да буде део Украјине“, што оставља простор за разне спекулације и преговоре с Русијом. Штавише, додао је да је то питање „компликованије од самог њиховог признања“.

Он је додао и да руски председник Владимир Путин мора да почне да разговара с њим.

Кулеба: Желимо разговор с Путином јер је он главни

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба рекао је да Кијев жели директне преговоре Зеленског с Путином, јер зна да је Путин човек који „вуче конце“ у Москви.

– Одавно желимо директан разговор председника Украјине и Путина јер сви разумемо да он доноси коначне одлуке, посебно сада – навео је Кулеба, и додао да се Зеленски не плаши ничега, па ни директног сусрета са Путином.

– Ако се ни Путин не плаши, нека дође на састанак, нека седне и разговара – поручио је Кулеба.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс