Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Србија је у веома тешкој позицији

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је са аустријским канцеларом разговарао о питању Украјине али да детаље не може да саопшти.

„Србија је у веома тешкој позицији, то није само политка, него и економија и ја ту врсту забринутости не могу да сакријем све и да хоћу“, рекао је председник Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о притисцима на Србију да уведе санкције Русији, Вучић каже да не би било фер да каже ко је све тражио да Србија уведе санкције Русији.

Председник је рекао да је последња одлука Европског савета тешка за Србију и да је веома чудна.

– Тражимо решења. Данас су људи из мог кабинета имали видео-конференцију са партнерима из ЕУ. То се не тиче само увоза нафте. Ми немамо своју нафту. Ово се тиче могућег увоза хемикалија које су потребне за рафинерију, а ми на то више немамо право – рекао је Вучић.

Поред председника Србије, гости емисије су и Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику и правник Милан Антонијевић.

Сузана Грубјешић каже да је потребно „имати кичму“ и храброст да би се издржали притисци.

– Али, не можете се одупрети свима у сваком тренутку – тврди она.

Антонијевић је рекао да је у политици Србије било доста добрих потеза.

Председник тврди да се Сузана Грубјешић залаже за санкције Русији, али на начин на који би Србија добила нешто од тога.

Вучић је подсетио да је 2013. године од Србије тражено да лажна држава Косово буде примељна у УН. Иако је био велики притисак западних земаља на Србију, Вучић каже да је донео одлуку да Србија то одбије. Уз њега су тада била два Србина са Косова и Метохије и Марко Ђурић, тврди он.

– То сам урадио зато што сам проценио, упркос великим притисцима, да можемо да изгурамо без тога. Данас су ствари много теже него тада. Када говорите о сукобу у Украјини и на простору бивше Југославије, за ратни сукоб је увек потребно двоје. Није било Милошевићеве кривице пре почетка НАТО агресије, али је морао да схвати последице.

То бих поручио Путину и Зеленском. Да ли неко данас у Украјини да рачуна да ће неко да се умеша, а на крају ће да закључи исти споразум, само ће земља да буде много више девастирана него данас. Суштинско је питање да ли и једни и други желе прекид рата или желе победу. Плашим се да сви желе победу. Када сви желе само победу, мислим да ће бити све лошије. Плашим се да ће то за нас бити веома тешко. Наша позиција у овом тренутку је ужасна – рекао је Вучић.

Председник је објаснио да НИС увози сирову нафту и производи бензин и дизел.

– За то је потребно да рафинерија ради, потребни су резервни делови и хемикалије. На основу ове одлуке Европског савета не можемо да увозимо. До чепа ћемо последње складиште да напунимо. Ми више немамо ни складишта. На томе морамо да радимо у будућности.

Бринем шта ће бити сутра. Не знам да ли ће неком сутра да падне на памет да прекине гасовод из Бугарске или неће. Лудилу у свету нема краја. Више нико не размишља. Сви чекају пораз оног другог. На Западу чекају пораз Русије, на Русији пораз Запада, у Украјини очекују да се Запад умеша – рекао је он.

Вучић подсећа да Србија не може да увезе кокс из Украјине за железару у Смедереву.

Председник је објаснио да Србија не може да увезе нафту из Емирата.

– Суочавамо се са проблемима за које нисмо криви – рекао је Вучић и заложио се за неутралну позицију Србије.

Он је подсетио да нико на западу није показивао празна колица убијене српске деце за време НАТО агресије. Вучић каже да у последњих 10 година Русија никад није била против Србије.

– Доводе нас у позицију да изгубимо јединог савезника у Савету безбедности Уједињених нација – упозорио је председник Србије.

Вучић је прокоментарисао Поношеве тврдње да ће Србија увести санкције Русији, упитавши да ли је он интимус западних амбасада.

Вучић тврди да није тачно оно што тврди Здравко Понош да ће увести санкције Русији. Председник је додао да је једино рекао на најтежем месту, у најтежем разговору, да може да гарантује мир, али да неће подржавати сецесију било где у региону само зато што тамо живе Срби и да ћемо чувати границе, хоћемо напредак економије.

– Ово је дечија игра у односу на оно шта ће бити када Мариупољ падне – рекао је он.

„Гарантујем мир, ни на који начин нећемо подржавати сецесију било где у региону само зато што тамо живе Срби. Дајем вам моју реч“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је сада најтежа ситуација у Европи од 1945 године.

Говорећи о претњама албанско-муслиманског лобисте Јаноша Бугајског о „другом Мајдану у Србији“, Сузана Грубјешић каже да је Јанош Бугајски као „џубокс“ који прича за новац, али да нема моћ одлучивања.

Вучић је претходно најавио гостовање на Инстаграму.

Извор: Курир.рс

Ознаке