Свет

ЗЕЛЕНСКИ ШОКИРАО СВЕТ: „Јесам ли спреман да признам Донбас и одрекнем се Крима? КОМПРОМИС ЈЕ ЈЕДИНИ ИЗЛАЗ“!

У великом интервјуу за немачки Билд, украјински председник Владимир Зеленски говорио је о најтежим данима које доживљава његова земља

На питање како се сналази у свему и да ли уопште спава, с поносом одговара:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У свим, па и окупираним, деловима Украјине и даље се вијоре наше жутоплаве заставе! Људи немају много времена за спавање, бранили смо земљу последње две недеље.“

Говорећи о томе да је он на врху Путинове наводне листе за стрељање, као и да је његова породица на истој листи одмах иза њега, Зеленски каже да су његови најближи поносни на њега.

„Они су поносни, а ми смо поносни што смо Украјинци. Они знају да сам могао да побегнем и да будем негде на сигурном, али разумеју и подржавају моју одлуку да останем овде јер је то одлука за нашу домовину. Они желе да Кијев остане јак. Наравно, они су забринути за мене, то је људски, али у својим срцима су уз мене“, рекао је.

Он је рекао да је ово историјски тренутак за његову земљу.

„Ово је историјски тренутак за нашу земљу, а касније ће бити времена да се присетимо свих тешкоћа кроз које је сваки појединац морао да прође. Нећемо заборавити тренутке када смо урадили нешто велико. Наш циљ је да ојачамо државу, без обзира на цену. Све ово радим за своју децу и унуке, не желим да ме памтите као слабића“, рекао је украјински председник.

„Сви прилази Кијеву су блокирани“

Новинар Билда га је питао каква је ситуација у Кијеву и шта процењује, колико би Руса могло да дође у град, колико су удаљени од њега самог.

„Питаш за мене?! Видите, сви прилазни путеви Кијеву су блокирани, али ми смо ту, и то можете да видите. Не занима ме где се крије непријатељ и колико ће нам се приближити. Бринем се за стање наше земље, бринем за залихе воде и хране. Забринут сам за Мариупољ, Доњецк, Запорожје, Мелитопољ, Волноваха, Харков… Ситуација тамо је ужасна. Људи немају воду и храну, а у Мариупољу је на делу хуманитарна катастрофа. Тамо смо послали хуманитарне конвоје из свих крајева Украјине, али они пуцају на њих, руски војници не желе да их пропусте. Међутим, имамо веома храбре возаче који настављају да пробијају гранате“, каже Зеленски и додаје да је у уторак постигнут договор о сарадњи са Црвеним крстом.

„Наравно, свако, колико је могуће људски, пре свега брине о свом животу, али нама на првом месту мора да буде пружање хуманитарне помоћи другима. Не постоји јединствено решење или корак који можемо да предузмемо у овом погледу јер се суочавамо са истинским терором.“

Новинар је тада рекао Зеленском да има осећај да ће Кијев ускоро бити под опсадом.

Али украјински председник инсистира да се не плаши.

„Чега бих се плашио? Не смем да се плашим, остајем миран“, каже он и додаје да се најгоре већ догодило Украјини.

„Имамо рат, много људи је изгубило животе, наша земља је уништена… Али верујемо у будућност. Нећемо одустати, нећемо се предати, нећемо продати своју земљу“, поручио је он.

Када је реч о Немачкој и првобитном оклевању канцелара Олафа Шолца да уведе санкције Русији, Зеленски је одговорио уздржано.

„Не могу да судим шта Немачка ради. Њена власт мисли пре свега на своју државу и свој народ, о томе нема говора. Али знам да нас подржавају многи Немци и видимо неке потезе саме владе, пре свега око Северног тока 2 и неких санкција. Пратимо и видимо шта Немачка ради. Сваки минут нам је драгоцен јер у сваком тренутку неко може да изгуби живот. Управо сам обавештен да је нападнута дечија болница у Мариупољу. Још немам податке о жртвама, али се заиста надам да су људи успели да побегну. Како неко може то да уради? То раде само животиње, звери. Шта им је ушло у главу?!“, упитао је украјински председник.

„Шта ако пројектил погоди болницу у Немачкој? Ставите се у нашу позицију и схватите да ово сада трпимо и да нам је потребно решење одмах“, апеловао је Зеленски.

Он је одговорио и на питање о захтеву да Украјина призна независност две одметнуте републике у Донбасу и да прихвати Крим у саставу Руске Федерације.

„Није питање чега можемо да се одрекнемо. У било каквим преговорима, мој циљ је да окончам рат са Русијом и у том смислу сам спреман на одређене кораке. Компромиси су неопходни, али не смеју представљати велеиздају. А друга страна мора бити вољна на компромис, због чега се они називају компромисима. То је једини излаз из ове ситуације. Али о детаљима још не могу да говорим. Још нисмо остварили директан контакт између два председника и само директни разговори два председника могу да окончају овај рат“, рекао је Зеленски.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Јутарњи лист