Свет

ПУТИН И ОРБАН МОЖДА ХОЋЕ ДА НАС РАЗБИЈУ, ОВО НИЈЕ ШАЛА! Чланица ЕУ у страху за своје границе

Портпарол словачке владе Борис Колар страхује да ће Владимир Путин и Виктор Орбан прекројити границе Словачке.

У Чешкој се у вези са изборима у Мађарској појавило питање: да ли ће В4 наставити сарадњу у региону? Чини се да сукоб између мађарске владе и других земаља у вези са руско-украјинским ратом додатно ескалира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У телевизијској дебати у недељу у подне, Борис Колар, портпарол словачке владе, изразио је забринутост. Према Колару, мађарски премијер Виктор Орбан и руски председник Путин можда желе да разбију Словачку.

Руска агресија могла би да наруши мир у ЕУ. Према речима портпарола словачке владе, Орбан би то могао да искористи. Поред тога, Колар се плаши претећих информација које долазе из Мађарске.

– Причају о Великој Мађарској, купују некретнине од нас, деле пасоше. Ово није шала – љутито је рекао Колар.

Мађарска влада је раније купила некретнине у Кошицама, о чему је словачко руководство сазнало само из штампе. Као резултат словачког протеста, Мађарска је одустала од планова за преузимање, пише индек.ху.

Хоће ли се прекинути сарадња В4?

У Чешкој, политичари и стручњаци постављају питање да ли би мађарски избори могли да прекину сарадњу В4, будући да Мађарска и друге земље у региону имају потпуно другачији приступ украјинском рату. Јан Липавски, чешки министар спољних послова, сматра да мађарска влада мора јасно да стави до знања да ли је на страни НАТО/ЕУ или Русије.

Према експерту, мађарско руководство предузима двосмислене кораке. Фидес гласа за санкције Русији, али се држи подаље од ратног сукоба и избегава да даје дефинитивну изјаву. Због таквог понашања многи сматрају да би комуникација мађарске владе могла да се промени после избора, пише напи.ху.

Мисија Вишеграда 4, која укључује Чешку Републику, Пољску, Мађарску и Словачку, је да заједно ради у низу области од заједничког интереса у оквиру свеевропских интеграција. Према политикологу Павлини Јанебова, В4 заиста користи свакој земљи појединачно, стога не би било сврхе да се оконча. Међутим, када су у питању значајна питања, чини се да сарадња није плодоносна.

Извор: srbijadanas.com