Русија

ПУТИНОВО ПИСМО МОЖЕ ИЗАЗВАТИ ЈОШ ЈЕДАН СУКОБ! Годинама се две земље…

Владимир Путин је наводно, у писму затражио од премијера Израела да Црква Александар Невски у јерусалимском Старом граду одмах пређе у руско власништво.

Председнику Русије је Црква Александар Невски обећана, наводно, од стране бившег израелског премијера Бењамина Нетањахуа. Али, Путиново поновно инсистирање на власништву могло би да подстакне не само дипломатски сукоб између Израела и Русије, већ и критике целе међународне заједнице, наводе израелски медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Црква Александар Невски, позната и као катедрала Светог тројства, је вредна имовина Руске православне цркве у Јерусалиму и налази се у средишту хришћанског кварта. О том светом месту било је у више наврата натезања између две земље, медији су писали 2019. године када је Израелка Наама Исахар била у затвору у Москви због поседовања канабиса на руској територији. Како би је ослободио премијер Натањаху је обећао Цркву Александар Невски, која је де факто у власништву Русије од 1890. године, а раније је Отоманска империја полагала права.

Још тада је признато да црква званично припада Руској империји, због тога је Москва је 2017. године тражила да Израел призна власништво Русије. Али се драма наставила јер је Нетањаху 2020. одлучио да спор око власништва доспе у категорију „света места“ и да се зато не може ствар решити на суду. После тога је регистровано да је Влада Русије власник, али је Бенетова администрација ту одлуку вратила у Врховни суд, који се још није коначно изјаснио.

Године 2021. је основана комисија која треба да одлучи учијем ће власништву бити , али се још није састала. Нестрпљење Русије је избило на видело и о писму који је Путин послао Бенету јавности је скренуо пажњу бивши премијер Русије Сергеј Степашин, председавајући удружења задуженог за руску имовину на Блиском истоку. Степашин је током посете Израелу критиковао Израел за застој у спору око цркве због рата у Украјини.

„Сада се боримо да вратимо комплекс и то је врло тешко, скоро смо тамо, радили смо пет година, нашли смо све историјске документе, али догодила се ситуација у Украјином и Израел се понаша као што се често понаша, игра се с обе стране, игра пинг понг са свима“, рекао је руски званичник.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО