Свет

Шокантне тврдње! „РАТ У УКРАЈИНИ ЋЕ РАЗОРИТИ ЕУ“ САД припремиле замку за Европу

Сукоб између Русије и Украјине може довести до појачаних дезинтеграционих процеса у Европи и снизити статус европских држава у међународној арени, рекао је Ванг Јивеј, директор Института за међународне односе кинеског универзитета Ренмин (Пекинг).

Ескалација руско-украјинског сукоба довешће до даљег срозавања статуса европских земаља“, цитира ТАСС експерта којег цитира кинеско издање Глобал Тајмс. „Уколико се не пронађе релативно јака држава која ће разбити монопол САД , Европа ће се постепено распасти и распасти.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Криза у Украјини је, према експерту, „замка коју Европи припремају Сједињене Америчке Државе“, које, да би повећале приход америчког војно-индустријског комплекса, настоје да прошире НАТО на исток.

– Као резултат тога, Европа губи своју безбедност, а Русија губи снагу због сукоба са Украјином – рекао је он.

Директор института упоредио је САД са „мозгом и мишићима“ Северноатлантске алијансе. Ванг Јивеј је подсетио да је после распада Совјетског Савеза НАТО престао да буде типично војно удружење, претварајући се у оруђе којим Вашингтон одлучује о питањима сопствене стратешке безбедности.

– Да би постигли равнотежу, Европљани морају да преузму стратешку независност и безбедност Европе у своје руке, да измакну контроли Сједињених Држава – резимирао је експерт.

Немачки медији су прошле суботе изразили забринутост да Запад можда неће моћи да издржи оштре санкције Русији. Истовремено, Кина је руску специјалну операцију у Украјини назвала катализатором за „сахрану” хегемоније САД и крај доминације долара у свету.

Крајем марта, кинески министар спољних послова Ванг Ји, током састанка са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом , назвао је ситуацију у Украјини резултатом противречности у европској безбедности које су нагомилане годинама и резултатом хладноратовског менталитета. Лавров је заузврат најавио намеру Русије и Кине да се заједно крећу ка мултиполарном и праведном светском поретку по резултатима „озбиљне етапе у историји међународних односа“.

Раније је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев најавио крај једнополарног света предвођеног САД. Министар спољних послова Сергеј Лавров најавио је 16. марта епохалну битку за будући светски поредак.

– Ово је судбоносни тренутак, ово је епохални тренутак у модерној историји, јер одражава „битку“ у најширем смислу те речи за то како ће изгледати светски поредак – рекао је руски министар спољних послова.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com