Свет

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Зеленски ОДБИО понуду: Шолц хтео да спречи рат у Украјини! Ево шта се крије иза свега!

Фото: Фејсбук принтскрин

Осим одрицања од чланства у НАТО-у, Москва је од Кијева затражила и спровођење Минског споразума из 2015. године, који су украјинске власти одбиле да спроведу

Украјински председник Володимир Зеленски неколико пута је исказао спремност да Украјина одустане од чланства у НАТО, то је рекао 7. марта за америчку телевизију АБЦ, а две недеље касније у интервјуу који је емитовала украјинска телевизија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Многи сада постављају питање зашто то није рекао раније и пре руске инвазије, када је још било времена и могућности да до тог рата не дође?

Осим одрицања од чланства у НАТО-у, Москва је од Кијева затражила и спровођење Минског споразума из 2015. године, који су украјинске власти одбиле да спроведу. Један од важних састанака у коме је још пре руске инвазије нуђено Зеленском да одбије улазак у НАТО и земљу прогласи неутралном, догодио се у Минхену, 19. фебруара. Конкретно, према писању америчког Волстрит џурнала, немачки канцелар је украјинском председнику на безбедносној конференцији у Минхену, предложио да одбије да уђе у НАТО и да земљу прогласи неутралном. Шолц је претходно посетио Кијев и Москву 14. и 15. фебруара, где је разговарао са Зеленским и Путином, па је његов предлог заправо последњи очајнички покушај европске политике да спречи рат.

– Шолц је направио последњи покушај да се постигне решење између Москве и Кијева. Он је 19. фебруара у Минхену рекао Зеленском да Украјина треба да одустане од својих НАТО аспирација и да прогласи неутралност као део ширег европског безбедносног споразума између Запада и Русије. Споразум би потписати председник Путин и председник Бајден, који би заједно гарантовали безбедност Украјине – пренео је ВСЈ.

Зеленски је, међутим, одбацио Шолцов предлог, рекавши да се “Путину не може веровати да ће подржати такав споразум“ и да “већина Украјинаца жели да уђе у НАТО“.

– Његов одговор оставио је немачке званичнике забринуте да су шансе за мир избледеле – наводи амерички лист.

Мир је трајао само пет дана од састанка у Минхену: већ 24. фебруара почео је рат.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ukrinform.ua