Свет

УДАРНО! БАЈДЕН ПОТПИСУЈЕ УКАЗ О ВАНРЕДНОМ СТАЊУ У САД: Америка се спрема за одбрану од Русије

Кремљ ће бити суочен са избором између подршке руској економији и финансирања војне операције у Украјини.

Председник Сједињених Држава Џо Бајден најавио је једногодишње продужење ванредног стања уведеног 15. априла 2021. због „штетних спољних активности“ руске владе . Ово је саопштила прес служба Беле куће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Продужујем ванредно стање у земљи за годину дана – каже се у поруци.

У саопштењу се руска влада оптужује за „штетне активности у иностранству“ – подривање „слободних и фер демократских избора и демократских институција у Сједињеним Државама“ и у земљама њених савезника и партнера, сајбер нападе, омогућавање „транснационалне корупције да утиче на стране владе“ и „подривање безбедности у земљама и регионима важним за националну безбедност Сједињених Држава“ и кршење принципа међународног права.

Раније је министарка финансија САД Џенет Јелен рекла да САД, заједно са својим савезницима, намеравају да појачају економску, финансијску и стратешку изолацију Русије до окончања војне операције у Украјини. Према њеним речима, Кремљ ће бити суочен са избором између подршке руској економији и финансирања војне операције у Украјини.

Она је такође рекла да ће земља, заједно са партнерима, одговорити на акције оних држава које ометају рад санкција Руској Федерацији. Она је рекла да један број земаља „седи на огради“ и „подрива“ ефекат уведених санкција како би се обогатиле „попуњавањем празнина“ на руском тржишту.

Извор: srbijadanas.com