Свет

МИНИСТАР ЕКОНОМИЈЕ ЗАТРЕСАО НЕМАЧКУ: Ако се уведе ембарго на руску нафту, ПРЕТИ НАМ…

Деловима Немачке у случају ембарга на увоз руске нафте прете несташице нафтних деривата, рекао је министар економије Роберт Хабек, преносе немачки медији.

„Морам нажалост рећи да није искључено да у случају ембарга у деловима Немачке, посебно на истоку те у Берлину, дође до потешкоћа у снабдевању дериватима“, рекао је Хабек.

Он је указао на то да рафинерија у Швету, у савезној покрајини Бранденбург која снабдева Берлин и околину, прерађује искључиво руску нафту па би у случају престанка увоза дошло до несташица, преноси Индеx.

„Ми радимо на томе да у случају ембарга ова рафинерија добије нафту из других извора“, рекао је Хабек.

Рафинерија у Швету се налази у већинском власништву руске нафтне компаније Росњефт и нафту из Русије добија директно преко нафтовода Дружба.

Европска комисија је земљама чланицама Европске уније предложила да до краја године обуставе увоз руске нафте и нафтних прерађевина. Неке земље попут Словачке и Мађарске се противе ембаргу.

Немачка зависност од руске нафте је много мања него када је у питању руски гас. Покривање немачког тржишта руском нафтом је последњих недеља са 35 пало на 12 одсто.

Пре рата у Украјини Немачка је 51 одсто потрошње гаса покривала увозом из Русије.

У четвртак је почела и градња једног од два терминала за течни плин (ЛНГ) којим би Немачка требало да смањи зависност од руског гаса.

Извор: Индекс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2022.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031