Свет

АНАЛИЗА КОЈА ЈЕ ЗАЛЕДИЛА ЗАПАД: Да ли „Посејдон“ може да уништава читаве земље у радиоактивном цунамију?

Фото: Фејсбук принтскрин Спутњик

Водитељ руске државне телевизије упозорио је да би Москва могла да „збрише“ Британију са мапе нуклеарним цунамијем у знак одмазде за подршку Украјини.

У својој недељној вечерњој емисији на Првом каналу, једном од најгледанијих у Русији, Дмитриј Кисељов је 1. маја изјавио да би удар нуклеарног подводног дрона Посејдон могао да потопи Велику Британију под таласом радиоактивне морске воде високом 500 метара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Јуроњуз“ је проверио његове тврдње са тројицом стручњака за нуклеарно оружје, подморнице и дронове. Ево шта знамо и шта не знамо о новом руском нуклеарном торпеду и штети коју би могао да нанесе.

Шта је руски нуклеарни дрон Посејдон?

Подводни дрон Посејдон – такође познат као Статус-6 и у Америци као „Кањон“ – у основи је веома велики аутономни торпедо на нуклеарни погон наоружан нуклеарном бојевом главом.

Оно што се зна о њему углавном потиче од цурења информација о владином пројекту за подводни нуклеарни дрон на руској телевизији из 2015. године.

Према извештају о мисији, пројекат је фокусиран на „оштећивање важних компоненти привреде противника у приобалном подручју и наношење неприхватљиве штете на територији једне земље стварањем подручја широке радиоактивне контаминације која би била неприкладна за војну, економску или другу активност у дужем временском периоду“.

Године 2018. процурели Пентагонов документ наводи да Русија развија „нови интерконтинентални, нуклеарни наоружани, подводни аутономни торпедо на нуклеарни погон“.

Торпедо, које је Русија назвала Посејдон, дугачак је око 20 метара, може ићи до 1.000 метара дубоко и има домет од најмање 10.000 километара, каже Сидхарт Каушал, научни сарадник за поморску и противракетну одбрану у британском истраживачком центру за одбрану и безбедност РУСИ.

Велики део његових стварних могућности остаје обавијен велом мистерије, али се сматра да је његова кључна снага способност да делује веома дубоко и веома брзо под водом, што га чини тешким за пресретање.

– То је торпедо који има изузетно велики домет, може да путује великом брзином, а затим изведе нуклеарни удар – рекао је Дејвид Хемблинг, новинар специјализован за одбрану.

Оно што је мотивисало развој била је амбиција Русије да прикаже низ оружја које може да избегне амерички систем противракетне одбране, рекао је Павел Подвиг, стручњак за руске нуклеарне снаге и виши истраживач на Институту Уједињених нација за истраживање разоружања (УНИДИР).

„Незаустављиви“ подводни дрон?

Посејдон се назива дроном јер може да се креће аутономно, а може чак и да има могућност да се даљински преусмери или да се његова мисија прекине након лансирања.

Верује се да има труп од титанијума, који му омогућава да издржи притисак на екстремним дубинама, и потенцијално би се могао користити као оружје на морском дну, што значи да „не морате да имате прилично велику, веома скупу и вероватно прилично бучну подморницу да бисте да га лансирали“, рекао је Каушал.

Другим речима, идеја би била да се торпедо унапред постави на морско дно и активира одатле, а не да се лансира са подморница, што би га учинило очигледном метом за превентивне ударе.

Процењује се да Посејдон има максималну брзину од преко 50 наутичких миља на сат, или преко 90 км/х – што би га учинило двоструко бржим од конвенционалне подморнице и толико толико тежим за откривање.

– Теже је пресрести јер, знате, док ракетна одбрана постоји, врло мало земаља је спремно да се брани од нуклеарног торпеда, посебно оног који се креће веома брзо – рекао је Каушал.

Али генерално гледано, додаје, не разликује се толико од било ког другог нуклеарног оружја.

– Заправо, пресретање нуклеарног удара, било да је у питању торпедо на мору или интерконтинентална балистичка ракета, јесте инхерентно тежак задатак против било ког софистицираног нападачког тела. Не знам да ли се ова конкретна способност много мења у том погледу – рекао је.

Колико је моћан Посејдон?

Стручњаци за одбрану кажу да би, на основу онога што се зна о оружју и његовим димензијама, принос Посејдонове нуклеарне бојеве главе могао бити и до две мегатоне – цифра коју је последњих година више пута извештавала руска новинска агенција ТАС.

То је огромна, више од 100 пута већа снага од оне коју је имала бомба из Хирошиме, која је била око 15 килотона, и више од 10 пута већа од најновије верзије нуклеарне бомбе Б61 коју је развила Америка.

– Атомска торпеда постоје још давно, сигурно од 1950-их. Али нормалан торпедо је око пола метра у пречнику и тежак неколико тона. Ова ствар је пречника најмање 1,5 метра и тешка десетине тона, тако да носи веома велику бојеву главу – рекао је Хамблинг.

Међутим, тројица стручњака са којима је „Јуроњуз“ разговарао довели су у озбиљну сумњу тврдњу руског ТВ водитеља да је Посејдонова бојева глава имала капацитет од 100 мегатона.

Хамблинг је ту тврдњу назвао „једноставно сулудом“.

– То би била највећа бојева глава икада. Могуће је да ће имати храбрости да изграде тако нешто, али то је свакако гротескно гигантско – рекао је он.

Да ли би Посејдон заиста могао да изазове радиоактивни цунами?

– Експлозија овог торпеда у близини британске обале ће изазвати џиновски талас цунамија висине до 500 метара – упозорио је Кисељов у својој емисији.

Он је додао да би „талас понео и екстремне дозе радијације и након проласка преко Велике Британије оставио радиоактивну пустињу, неспособну за било какву активност дуже време”.

Експерти са којима је разговарао „Јуроњуз“ рекли су да претња није ни на који начин реална.

– Знамо то због сличних претњи у лудим данима Хладног рата. Испоставило се да вам је потребна огромна количина енергије да то урадите, чак и више него што можете да извучете из нуклеарне експлозије – рекао је Хамблинг, напомињући да су земљотреси били много бољи у изазивању цунамија.

Како је објаснио, ако торпедо удари у луку и детонира веома близу обале, сигурно би могао да уништи град. Али вероватно не би оштетио много више од тога, а сигурно не би направио толико штете као велики нуклеарни ваздушни удар.

Каушал је рекао да би напад Посејдона „сигурно могао да учини приобални град ненасељивим“.

– То би могло да збрише приобални град, али не и Велику Британију у целини – рекао је он, додајући да би суочавање са поплавама изазваним радиоактивном водом представљало изазов.

Такав удар би бацио велики радиоактивни облак на море „који би изазвао пустош у прилично великом региону“, рекао је Хамблинг, напомињући да би вероватно биле погођене и Француска, Белгија, Холандија и скандинавске земље.

Као и са свим нуклеарним оружјем, управо та опасност од атомских падавина служи као одвраћање од његове употребе, рекао је Подвиг.

Извор: Блиц