Србија

МИСТЕРИОЗНА БОЛЕСТ СТИГЛА У СРБИЈУ? Сумња се да је једно дете заражено

У Србији се испитује један случај код детета за који се сумња да има акутни хепатитис непознатог порекла, односно болест јетре највероватније изазвану аденовирусом, који је дијагностикован код деце предшколског и школског узраста, у више од 20 земаља

Како медији преносе, сумња се да је овим оболељењем јетре заражено дете које је смештено у београдској болници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лекари тренутно раде испитивање како би установили да ли је заиста реч о аденовирусу који се најпре појавио у Великој Британији, где га је највише, затим у Ирској, САД, Израелу, Холандији, Шпанији, Данској, Италији, Норвешкој, Француској, Белгији, Румунији, Јапану, Канади….

Професор др Драган Делић, гастроентерерохепатолог рекао је прошле недеље да се ради о акутном новонасталом оштећењу јетре, акутном хепатитису непознате етилогије односно непознатог узрочника.

Иза ове болести непознатог узрочника, како професор објашњава, највероватније стоји неки инфективни агенс, а први резултати указују да се ради о аденовирусу серотип 41.

– Први резултати говоре да је то можда аденовирус, пошто се ради о предшколској и школској деци и да је то серотип 41. Аденовируса има 49 серотипова, такође, аденовирус може да да доста шарену клиничку слику – од упале ждрела, фарингитиса, упале коњуктива, коњуктивитис, менигитис, енцефалитис, упалу мозга, упалу плућа, гастроинтералне проблеме, повраћање, пролив… . Ако је тачно да је аденовирус, онда то може да значи да је код њега дошло до промена, па даје клиничку слику акутног оштећења јетре аденовирусном инфекцијом. Али, понављам, то треба да се потврди. Сада ступају на снагу епидемиолози да виде те путеве ширења, и наравно вирусолози, молекуларни биолози да докажу инфектвни агенс, ако је инфективни агенс – објашњава проф. Делић.

Каже да нема разлога да се диже паника, али да се треба примењивати мере превенције – личну и колективну хигијену, преноси Телеграф.рс

– Није то ништа ново за нас који се бавимо хепатологијом и инфектологијом. Ја сам сваке године у мом одељењу међу онима који су имали акутни хепатитис, имали од 6 до 8 одсто оних који су били болесници са непознатим оштећењем јетре. Дакле, не треба драматизовати – напомиње он и објашњава који су симптоми и како се преноси:

– Аденовирус се преноси капљичним путем и путем контакта. Врло ретко може током лета, рецимо у базенима, у води, али се пре свега преноси капљичним путем. То је болест, пре свега, дечијег узраста, млађег узраста. Манифестује се фарингокоњуктивном грозницом – упалом ждрела и коњуктиве односно вежњаче су упаљене – каже проф. Делић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Телеграф.рс