Србија

НАЂЕНО РЕШЕЊЕ: Сутра на снагу ступа нова мера и ево шта ће се десити

Влада ће сутра из робних резерви пустити 260 тона шећера, а цена шећера на килограм и на велико биће изједначена, сазнаје Блиц.

Ових дана у већини продавница шећера у паковању од килограм скоро да је немогуће наћи, а и тамо где се појави брзо нестане јер се купује у великим количинама. Разлог за то су накупци и ограничена цена од стране Владе од 83 до 90 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ситуација је боља за већа паковања јер за њих не важи Уредба о ограничењу цена, али је гора за новчаник грађана јер их у том случају шећер по килограму дође од 140 па чак до 190 динара.

Истовремено, оваквој ситуацији “кумују” и индустрија и посластичари, који уместо џакова, које су до сада куповали, због знатно виших цена, сада набављау значајно јефтинија паковања од килограм. Све то неке трговце је натерало да ограниче продају паковања од килограм.

Зато је шећер јуче била једна од важнијих тема у Немањиној 11 и одлука је да се сутра из робних резерви пусти 260 тона шећера као и да се цена шећера на килограм и на велико изједначи.

– То ће практично онемогућити садашњи сценарио да шећер у џаковима кошта и до 190 динара по килограму, а да шећера у паковању по килограму, чија је цена ограничена на 90 динара, нема на рафовима због накупаца – каже наш саговорник из Немањине 11.

Председник Србије Александар Вучић говорио је јуче о ситуацији са шећером у Србији и рекао да са овом намирницом има проблема са трговинама.

– Ми смо заштитили цену шећера од килограм. Онда дођу власници дестилерија, пчелари који купе на по килограм јер је тако јефтиније, што би куповали џак од 50 кила када је цена виша. Ми шећера имамо и све ће бити у реду. Сада ћемо заштити цену за комплетан шећер и интервенисати са додатном количином шећера и све ће бити у реду. У условима друштвених мрежа и жеља да вам неко покаже како нечега нема, морате у ходу да решавате проблем. Са храном немамо проблема – навео је Вучић јуче.

Вучић о струји

Председник Србије Александар Вучић огласио се синоћ о најављеном повећању цене струје, за које су из ЕПС рекли да мора бити од 20 до 40 одсто.

– Повећање цене неће бити ни 20 ни 40 одсто, ни близу 20 одсто, а биће када будемо могли да издржимо то, а да цене не оду у небеса – рекао је Вучић у Давосу.

Извор: Блиц