Свет

ПОТОПЉЕНА РУСКА ФРЕГАТА? Амерички генерал се радује

Стручњаци ОСИНТ објавили су да су се појавиле незваничне информације да је руска морнаричка фрегата „Адмирал Макаров“ можда погођена и потопљена.

Они наводе да је фрегата такође погођена ракетом нептун као и крстарица „Москва“, пише Слободна Далмација.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Информација није поткрепљена доказима, а ОСИНТ наводи да ће детаљно испитати све у вези са овим спекулацијама и обавестити јавност.

Реч је о фрегати из класе „Адмирал Григорович“.

„Радујемо се што ћемо чути још“

Пензионисани генерал-потпуковник и војни аналитичар ЦНН-а Марк Филип Хертлинг прокоментарисао је информацију: „Радујемо се што ћемо чути још“.

После драматичног потонућа ракетне крстарице „Москва“, руска Црноморска флота остала је на само три главна површинска борбена адута, а најбољи и најважнији од њих је ракетна фрегата „Адмирал Макаров“.

Према војном аналитичару Форбса, ова чињеница чини брод „Адмирал Макаров“, од 409 метара, највреднијом метом за украјинске ракетне посаде и оператере дронова. Свесни су тога и Руси, па су га држали даље од украјинске обале.

Потонуће Москве, заједно са ранијим уништавањем десантног брода Црноморске флоте „Саратов“ после очигледног гађања украјинском балистичком ракетом, уплашило је команданте флоте, па су ратне бродове одвукли од обале.

„Адмирал Макаров“ поринут је 2017. године и најсавременији је брод у својој класи. Све три руске фрегате класе „Адмирал Григорович“ припадају Црноморској флоти. Наоружани су са 24 ракете земља–ваздух средњег домета и осам крстарећих ракета „калибар“. Ове крстарице могу да служе као пратња другим пловилима, али и да нападају мете на мору и на копну. Нису велики бродови попут потопљене „Москве“. Сваки има око 200 чланова посаде.

„У четвртак су се појавиле гласине да су Украјинци фрегати задали ударац Нептуном и да је она у пламену.Међутим не постоје непосредни докази који подржавају те гласине. Ако ‘Адмирал Макаров’ и даље плови, на тој удаљености од обале не може бити опасности за Украјинце“, каже Дејвид Екс, аналитичар Форбса.

„Локацију ’Москве‘ нисмо дали Украјинцима“

Док су водећи светски медији попут Њујорк тајмса, Ен-Би-Сија, Си-Ен-Ена, на основу више војних и обавештајних извора, тврдили да су амерички обавештајци одиграли кључну улогу у лоцирању потонулог поноса руске флоте, крстарице „Москва”, Пентагон негира да је Украјинцима дао те податке. Штавише, наводе да нису били свесни намере војске Володимира Зеленског да потопи „Москову“.

Медији су пренели да је амерички званичник, који је желео да остане анониман јер није овлашћен за јавну комуникацију, потврдио новинарима да је Украјина сама одлучила да гађа и потопи водећи брод руске Црноморске флоте сопственим противбродским ракетама Нептун. . Али с обзиром на руске нападе на украјинску обалу са мора, додао је, пошто су им САД пружиле „низ обавештајних података“ који укључују локације тих бродова.

„Нисмо били свесни да Украјина планира да ракетира“ Москву „све док нису извршили операцију“, рекао је он, али је мало ко у то био уверен. Чињеница је да Бајденова администрација дели обавештајне податке шаком и капом, па се неки у САД питају да ли су „прешли црвену линију“ када је у питању подршка САД украјинској војсци.

Извор ЦНН-а из америчког Министарства одбране рекао је да ‘црвена линија’ није пређена и да постоје јасне границе које су спремни да поделе са Украјином, а које ће задржати за себе, пише Слободна Далмација.

Извор: Јутарњи лист